Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Percepția profesorilor asupra consumului de droguri în rândul tinerilor

de Radu Botiş | Martie 4, 2021

Cei mai mulţi profesori admit ideea că în societatea noastră modelul familial tradiţional este încă respectat. Părinţii deţin un anumit control, deşi discret uneori, asupra copiilor lor, supraveghindu-i şi condiţionându-i financiar. Familia românească oferă totuşi o educaţie de calitate, practică o reală comunicare cu tinerii şi arată un respect reciproc.
În afară de aceasta, o pauperizare accentuată îi pune pe cei mai mulţi adolescenţi în imposibilitatea de a procura droguri.
Sunt voci din rândul profesorilor care susţin că tinerii sunt conştienţi de consecinţele nefaste ale consumului de droguri: intrarea în conflict cu legea, blamul din partea părinţilor, a prietenilor etc. Nu trebuie ignorată observaţia că tinerii noştri, deşi nu iau droguri puternice, fac apel la tutun, alcool, la muzica de proastă calitate, literatura imorală (toate acestea ca un gen de substitute ale drogurilor clasice).
Profesorii consideră că familia este cea care are rolul decisiv în educaţia antidrog.
Prin aceasta ei înţeleg: exemplul personal al părinţilor; o comunicare permanentă, deschisă şi sinceră cu copiii; control financiar (inclusiv restricţiile privitoare la banii de buzunar ai copilului); supravegherea discretă, dar îndea¬proape a cercului de prieteni; educaţia religioasă; cultivarea valorilor sănătoase.
Școala ar trebui să încurajeze gândirea critică într-o mai mare măsură, să informeze elevii, să prezinte cazuri şi să iniţieze dezbateri libere. Instituţia şcolară este acuzată de neglijarea educaţiei antidrog şi de pasivitate în identificarea consumatorilor.
Din păcate, articolele, reportajele şi programele pe această temă au o prezenţă rară în mass-media. Cei mai mulţi profesori apreciază că televiziunea nu întreprinde nimic, lucru absolut regretabil, atâta timp cât „televiziunea a ajuns al treilea părinte al copilului, graţie faptului că ea intră în casele oamenilor”.
Cât despre presa scrisă, reflectarea consumului de droguri este caracterizată prin spectaculos şi comercial, analiză deficitară a cauzelor şi slabă preocupare pentru latura educaţională.
Este unanim acceptată ideea că rolul televiziunii este deosebit de important.
Pe de o parte, prin canalele TV tinerii capătă informaţii indirecte în legătură cu existenţa drogurilor, cu consumatorii şi cu motivaţiile lor.
Religia se poate implica foarte mult, întrucât influenţa ei este mai mare decât anticipam.

În fine, trebuie constituit şi dezvoltat sistemul informaţional privitor la fenomenul, prevenirea şi terapia adicţiei, indiferent de canalele pe care ar ajunge informaţia la adolescent: mass-media, şcoală etc.
Consilier școlar,
Raluca Bodone
Bibliografie
Drăgan, J. (2005). Dicţionar de droguri, Editura CH Beck, Bucureşti
Drăgan, J. (1994). Aproape totul despre … droguri, Editura Militară, Bucureşti
Edwards, G. (2005). Drogurile. O tentaţie ucigaşă, Editura Paralela 45, Bucureşti
Eldar, H. (2007). Infracţionalitatea în domeniul drogurilor şi lupta împotriva ei în Uniunea Europeană, Fundaţia Culturală Ideea Europeană, Bucureşti
Ferreol, G. (2000). Adolescenţii şi drogurile, Editura Polirom, Iaşi
Gârbuleţ. I. (2008). Traficul şi consumul ilicit de droguri, Editura Hamangia, Bucureşti
http://www.romlit.ro/droguri_i_hobbiuri
http://www.ultraviolet.ro/articol/consumul-de-droguri-printre-adolescenti
http://www.laurentiudumitru.ro/carti.php?id=2&cap=55
http://www.observatorcultural.ro/Drogurile-sint-o-alta-forma-de-revolta.-Interviu-cu-Andra-MATZAL-traducatoarea-romanului-Trainspotting*articleID_15938-articles_details.html
Material adaptat de Consilier Școlar,
Prof. Raluca Maria Bodone

Topice: Diverse, Studii | Comments Off on Percepția profesorilor asupra consumului de droguri în rândul tinerilor

Comentarii închise.