Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Recomandări psihopedagogice privind virusul SARS COV2

de admin | Aprilie 3, 2021

Virusul SARS COV 2 este cea mai difuzată știre pe toate posturile de televiziune și prezentă în toate discuțiile din jurul nostru.

Cu toții împărtășim aceleași îngrijorări cu privire la acest subiect acasă cu familia, cu prietenii, la muncă cu colegii.
Știrile legate de numărul de persoane decedate, pierderea locurilor de muncă și incertitudinea în ceea ce privesc școlile și grădinițele alimentează sentimental de panică. În aceste condiții nu este de mirare că cei mici pun o mulțime de întrebări și chiar dificile despre ce se întâmplă în jurul lor.

Este foarte important să știm ce răspunsuri să le dăm. Păstrarea calmului și echilibrul este cheia comunicării cu copiii, în această situație prin oferirea de răspunsuri suficient de bune, fără a alimenta anxietatea (care este o stare accentuată de neliniște, în care așteptăm să se întâmple ceva rău sau simțim că nu ne mai aflăm în siguranță). Imaginația copiilor este foarte creativă și există posibilitatea ca mintea lor sa creeze tot felul de scenarii catastrofale, în cazul în care aceștia nu sunt informați corect și pe înțelesul lor.

Când este momentul să vorbiți cu copilul dumneavoastră? În primul rând după ce aveți o imagine clară asupra situației, iar în momentul în care se comunică cu copilul tonul vocii este esențial.

Oferiti informații pe un ton calm despre modul în care acest virus este răspândit și ce putem face fiecare dintre noi pentru a ajuta la minimizarea riscului. Aveti grija ca toate informațiile sa fie din surse sigure și credibile (de ex. organizația Mondială a Sănătății este o sursa sigură și credibilă).

Un exemplu de întrebare care poate să fie adresată de către copiii de vârstă mai mică

„Mami, ce este acest virus?”

Un posibil răspuns ar putea fi: seamănă foarte tare cu momentul în care ești răcit. Atunci când ai febră, tuse, te doare în gât. Dar ce este important să știi este faptul că trebuie sa avem grijă de noi, să facem sport, să dormim bine, să ne alimentăm sănătos, să cosnumăm suficiente lichide, să avem grijă la igienă, corpul nostru poate lupta cu virușii oricare ar fi ei.

Ce pot să facă părinții acasă cu copiii în perioada asta?

Această perioadă este o ocazie bună să luăm o pauză de la aparatele electronice care ne-au
distras atenția, zilele și iubirea unii față de alții.

Este un examen de umanitate, de solidaritate și empatie. Oferiți ajutor, oferiți informații, suntem persoanele spre care foarte mulți se uită cu admirație și ne consideră piloni importanți în comunitate.

Pe lângă imunizarea corpului e important să avem grijă și de aspectele psihologice, de sufletele noastre. Antrenați gânduri pozitive în mintea și în discuțiile voastre.

Vă doresc multă sănătate!

Material adaptat de Consilier Școlar,
Prof. Raluca Maria Bodone

Topice: Diverse | Comments Off on Recomandări psihopedagogice privind virusul SARS COV2

Comentarii închise.