Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Monumentul Eroilor

de Horaţiu Nacu | Februarie 22, 2008

Localitatea Archiud, comuna Teaca , judeţul Bistriţa-Năsăud

Coroana de flori“În partea de nord-est a Câmpiei Transilvane înconjurat de dealurile domoale, cu căciuli de stejar şi plete de pajişti înflorite, într-un amfiteatru natural îşi duce existenţa-i milenară satul Archiud.” – aşa incepea articolul ,,Din viaţa Parohiilor„ dintr-un ziar local din anul 1980, articol semnat de catre preotul Blaga Vasile.

Un foarte scurt istoric al localităţii arată în felul următor:
• În trecut a avut mai multe denumiri: Ercud, Hercud, Arcod, Szas Erkud, Magyar Ercud, Mezo Ercud, Archiudul de Câmpie şi în final Archiud.
• În cadrul săpăturilor arheologice efectuate între anii 1965-1970 în zonele ,,Fundătura” şi ,,Dumbeţ” , au scos la iveală urme de locuire şi vase din neolitic. Aşezarea era ferită de arcul de cerc format din dealurile Costiş, Dumbrava şi Dos, şi codrii care îi acopereau. În anul 1293 este amintit un Ihon de Erkud, om de încredere al regelui Andrei al III-lea tot în prima atestare documentară îl numeşte Villa Saxorum de Erkud (cf. Coriolan Suciu, Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania) ceea ce ne face să credem că aici au fost colonizaţi saşi. În epoca feudală Archiudul făcea parte din domeniile Teleki-Kemeny, apoi în jurul anului 1526 groful Lazăr a câştigat-o de la Zapolya.
• Primul preot cunoscut, în documante la anul 1332, este Iacob de Erkud, după acesta nu mai apare nici o menţiune despre preoţi pânăîn anul 1733 când este amintit ,,Popa Lupu”.
• Legat de învăţământul din Archiud, un document din arhiva parohiei datat 29 ianuarie 1911 spune că şcoala ,,există din timpuri străvechi”. Preotul Tătar nota că începuturile ei ar fi pe la anul 1795. Nu se cunoaşte documentul pe baza căruia a făcut această afirmaţie dar nu poate fii departe de adevăr din moment ce un proces verbal de inspecţie afirmă că: “…casă de şcoală nu-i, pruncii se adună în casa colonicale, îi învaţă clopotarul Ştefan. Casa cantorului se va preface în şcoală. Plata învăţătorului o ferie de bucate de la o gazdă.”

Vedere de ansambluÎn această localitate cu un istoric mare şi mult mai amplu decat multe din localitatile şi chiar oraşele din ţara noastră se află un mic monument istoric dedicat eroilor din localitatea Archiud, care s-au jertfit de-a lungul timpului cu diferite ocazii, revoluţii, războaie.
Fiind vorba despre un monument istoric, mai bine zis un loc dedicat eroilor localităţii, relativ recent construit, nu poate fi vorba de stiluri specifice arhitecturii vechi, dar un loc cu foarte mare importanţă pentru localitatea noastră.

Vedere din lateralConstruită imediat dupa terminarea celui de-al doilea război mondial – 1946 – troiţa din stânga este destinată eroilor morţi în primul şi al doilea război mondial. După cum se poate observa şi în inscripţia de pe trioţa din lemn a fost construită de către refugiaţii din Archiud, în cinstea eroilor localităţii morţi în cele două războaie mondiale.
Discuţiile avute cu batrânii satului au scos la iveală faptul că localnicii au început un proiect mai mare care însă nu a fost terminat, troiţa menţionată fiind doar o “piatră de temelie”.
Troiţa de şamn din dreaptaTroiţa de piatrăTroiţa de lemn din stângaPe aceasta este scris “Ridică această sfântă troiţă refugiaţii din Archiud Anul 1946”.
Cea de-a doua troiţă din lemn împreună cu crucea de piatră a fost construită în anul 1948 cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la “Marea revoluţie din 1848” .
Lista eroilor din cele două războaieMeşterulTroiţa din piatră a fost sculptată de către un maghiar pe numele lui Mihai Kovaci. Acesta se pare că a comis o crimă în ţinutul secuiesc, a fost alungat din acele zone şi s-a refugiat in localitatea noastră. Aflându-se despre acesta că ştie să sculpteze în piatră, preotul din sat din vremea aceea l-a îndrumat să sculpteze o troiţă din piatră şi astfel i se vor ierta păcatele. Acesta s-a conformat cerinţelor preotului şi în anul 1948 a adus cu ajutorul sătenilor 3 bucăţi de pietre mari dintr-un deal din împrejurimile localităţii (Costiş) . Acestea au fost sculptate şi din două a fost confecţionat piedestalul crucii si din cea mai mare a sculptat crucea. Pe aceasta a sculptat numele eroilor din localitate care s-au jertfit în cele două războaie mondiale care au străbătut satul nostru.
Crucea din lemn a doua (cea din dreapta) a fost ridicată în aceeaşi perioadă de către sătenii care au vrut să marcheze şi momentul Revoluţiei din 1848.
Inscripţie troiţă stângaInscripţie troiţă dreaptaPe această troiţă este scris “Ridicatu-sa aceasţă sf. troiţă în anul domnului 1948 la 100 de ani de la Revoluţia din 1848 primar fiind Florea Nicolae”.
Renovarea monumentului prin anii 1979-1980 a facut ca monumentul sa fie îngrădit cu un gard, înainte monumentul fiind aparat de un gard viu.
Fiind amplasat în aşa-zisul centru al localitatii, poate fi uşor observat încă din momentul ajungerii în localitate cu orice mijloc de transport în comun sau personal. Tot în perioada mai sus menţionată la troiţele din lemn li s-au întărit şi baza troitei care era destul de distrusa de vremea rea. În interiorul monumentului în jurul troiţelor sunt plantate flori şi chiar nu cu mult timp în urmă a fost tăiat 1 din cei 2 brazi foarte mari care se aflau în dreapta şi stânga troiţelor din lemn, a fost tăiat pentru a nu distruge troiţele in cazul ruperii acestora.
Aceşti brazi (spun localnicii) au fost plantaţi încă de la construirea monumentului – 1948. Conform manualului nostru putem afirma ca este o compoziţie închisă, având troiţa din ciment în centru şi liniar simetric în stânga şi dreapta se afla troiţele din lemn, până nu demult în lateral stânga şi dreapta au fost amplasati şi cei doi brazi.
Putem observa simetria dorită încă de la aşezarea troiţelor, dimensiunile acestora sunt şi ele identice, chiar dacă sunt construite de către persoane diferite şi la distanţă de timp una de cealaltă.
Contrastul format între cele două troiţe din lemn şi cea din piatră este şi el mare. În primul rând materialul de construcţie şi în al doilea rând culoarea – cea alba a troiţei din piatră o evidenţiază între cele două din lemn.

Topice: Descrieri | 1 Comentariu »

Un răspuns to “Monumentul Eroilor”

  1. Uilacan Ana Elena spune:
    21 Iunie 2009 la 15:08

    Aşa este, Archiudul este un sat deosebit unde influenţele negative ale modernităţii încă nu şi-au pus amprenta. Să sperăm că va rămâne aşa. Este satul natal al mamei mele şi locul unde ne simţim acasă. Acolo am petrecut cele mai frumoase vacanţe şi familia noastra are sufletul acolo, pentru că sufletul archiudenilor nu se vor compara, cel puţin pentru noi, cu Damboviţa unde m-am născut şi unde locuim. Este o mare diferenţă de valori şi tradiţii care acolo sunt păstrate.