Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Ştiţi unde este Jankov Most?

de Petru Berbentia | Februarie 29, 2008

Iubiţilor cititori ai acestei revise virtuale, ştiţi unde este Jankov Most? Ştiţi care este numele românesc al acestei aşezări pur româneşti?
 iankov_01.JPGNumele românesc este IANCAID şi este atestată documentar la anul 1221. Este un sat din apropierea localităţii Zrenianin din Banatul Sârbesc, sau mai de grabă din Serbia de azi.
Ca şi alte sate din Voivodina, Iancaidul trăieşte momente grele, pentru că  mediile rurale au fost marginalizate.
Am fost la Iancaid! În data de 28 februarie 2008, prin grija Prea Onoratului Părinte Protopop Petru Drăghicescu şi a mea, o delegaţie a Liceului românesc „Tata Oancea” din Bocşa – România, a vizitat această localitate din Banatul de Câmpie.  Au făcut această călătorie de suflet, directorul Liceului „Tata Oancea” din Bocşa- România ,Prof. Ioan Cioloş,  profesorul Ioan Cătană, de la acelaş i liceu (promotorul acţiunii) şi preotul Petru Berbentia din Reşiţa, cel care are legăturile necesare în Serbia.  Trebuie să spun că nimic nu s-ar fi putut face dacă nu era Părintele Petru Drăghicescu, protopopul Toracului şi păstor al credincioşilor ortodocşi şi din Iancaid.

iankov_07.JPGiankov_02.JPGCel ce scrie aceste rânduri ştia cum este acolo şi totuşi, a fost impresionat! De la primirea noastră la părintele Drăghicescu – cu ospitalitatea cu care Doamna preoteasă Ana ne-a copleşit – şi până la dragostea observată la Iancaid, totul ne-a impresionat!
La Iancaid, primarul, Domnul Viorel Besu (care nu primeşte nici un dinar pentru munca lui), domnul Valentin Muntean, (viceprimarul) plătiţi doar prin mulţumirea concetăţenilor – pentru că alt salariu nu au – şi Doamna Leontina Idvorean, care este secretarul primăriei din Iancaid, ne-au primit în faţa Primăriei. De mult nu ne-am bucurat de o asemenea primire!!!
iankov_03.JPGiankov_04.JPGAu început discuţiile! Credeţi că în acest sat românesc din Banatul Sârbesc sunt doar 5 copii la şcoala românească în clasele  I – IV? Şi asta pentru că Gimnaziul a fost desfinţat şi muta la Zrenianin? Am găsit doar 2 (doi) elevi făcând o oră de muzică (românească). Ştiaţi că la grădiniţa din sat este doar O FETIŢĂ ??? Dar pentru care există o educatoare? Şi asta petru că primarul est un luptător? Vă reamintesc: îl cheama VIOREL BESU şi nu este plătit cu nimic!!!

Sincer, ne-a impresionat, sau cum ar spune un bun prieten de al meu – dar adept al limbajului modern – „ne-a dat pe spate”!
Am fost în Biblioteca satului. Adică într-un spaţiu pe care primarul l-a recuperat de la o organizaţie cooperatistă. Am văzut acolo aproximativ 30 de cărţi în limba română. Doar atât!  Şi mi-a venit în minte o întrebare. Câţi avem cărţi pe care nu le mai citim? Şi câţi ar vrea să le citească? Vreţi să ajutaţi? Aduceţi-le la Biserica noastră şi noi le vom duce la Iancaid!
iankov_05.JPGiankov_06.JPGDupă ce am stat mult de vorbă, Domnul Ioan Cioloş, directorul Liceului „Tata Oancea „din Bocşa României, precum şi Domnul Profesor Ioan Cătană, de la acelaşi liceu (cel care a a avut ideea legăturilor româno- române dintre Bocşa şi Iancaid), au semnat un acord de parteneriat.
Da, „Verba volant, scripta manet” spuneau strămoşii noştri latini, dar în cazul de faţă, ceea ce rămâne nu ajută prea mult, dacă cei din România nu se implică!  Prea ne-am obşnuit ca să facem parteneriate  doar cu marile localităţi din diaspora şi uităm că mai sunt mici localităţi româneşti, dar care au mari probleme.  O asemenea localitate este Iancaid.
Biserica Ortodoxă RomânăPentru semnatarul acestor rânduri, un lucru este clar: voi strânge cărţi pentru românii de acolo!
Pentru românii din Bocşa (elevi şi profesori) există o obligaţie morală: SĂ NU- I UITE PE ROMÂNII DIN IANCAID!
Pentru noi toţi rămâne obligaţie patriotică: SĂ-I AJUTĂM!!!
Demonstraţi-mi că putem! Aştept cărţi la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Govândari”- Reşiţa sau pe adresa : Preot Petru BERBENTIA, Bd. Muncii 10, C, 1, cod 320183, Reşiţa, Caraş-Severin, România.
Cred cu tărie că putem fi FRAŢI ROMÂNI şi pentru cei de peste fruntarii.

Demonstraţi acest lucru!!!

Alte informaţii:
http://www.geocities.com/bor_banat/iancaid/iancaid.html 
http://ro.wikipedia.org/wiki/Iancaid,_Banatul_Central

Topice: Editoriale | Comments Off on Ştiţi unde este Jankov Most?

Comentarii închise.