Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Hrisovul Bisericii

de Sorin-Florin Şandor | Martie 19, 2008

Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Ortodoxă Sîrbi

sarbi2.jpgAşa după cum rezultă din inscripţia săpată  deasupra uşii de la intrare, cu caractere chirilice, Biserica este construită în anul 1707 la 13 februarie de către: “fecior Boiţe Ion Inat, este ctitor, că au dat eclejia, Ivan Drumită au lucrat tri zile…Gabor bisi butirea, Popa Archim.” Inscripţia este cea mai puternică dovadă din care rezultă că edificiul a fost făcut cu multă jertfă de către locuitorii satului, constituind un autentic lăcaş bisericesc ortodox.

Aşa după cum afirmă unii cercetători istorici, Biserica satului nostru a fost modelul de inspiraţie după care s-a orientat conducătorul iobagilor Horea, mult mai târziu, la 1773, în construirea monumentului bisericesc istoric de la Cizer. Funcţionarii generalului Bucov l-au ignorat probabil, din diferite motive, la 1760-1762, dar amintesc în Sîrbi 38 de familii ortodoxe, care, cu siguranţă aveau şi o biserică.

Biserica este construită din lemn masiv de stejar, în formă de navă dreptunghiulară, caracteristica principală fiind lanţul perechilor de console ce coboară în trepte până la brâul median şi cingătoarea pereţilor care este realizată pe o singură bârnă, însoţită de o torsadă mărginită de dinţisori adânc săpaţi.
Pictura interioară este de factură bizantină datând din anul 1824, unele scene biblice fiind încă vizibile.

Satul Sîrbi constituie şi un exemplu grăitor deoarece tipariturile de dincolo de munţi ajungeau şi în zonele Transilvaniei, greu accesibile. Amintim astfel Evanghelia de la Bucureşti- 1723,  Triodul din aceeaşi tiparniţă, Cazania de la Râmnic -1748 etc.

Biserica nu se află în starea ei originală, deoarece acoperişul cu şindrilă a fost refăcut de mai multe ori, iar în anul 1956, în urma unei descărcări electrice, turnul poligonal de o înălţime apreciabilă a fost distrus în totalitate. Cu sprijinul sătenilor în anul 1963 Biserica a fost refăcută, la fel şi turnul dar de o mai mică înălţime. În ultimele decenii s-au mai adus îmbunătăţiri şi la consolidarea fundaţiei precum şi la acoperişul cu şindrilă. Actualmente, Biserica se află într-o stare bună,aici comunitatea credincioşilor încă işi mai desfăşoară serviciile religioase.

Topice: Descrieri | Comments Off on Hrisovul Bisericii

Comentarii închise.