Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Deopotrivă matematician, poet, artist plastic, filozof…

de Ligya Diaconescu | Mai 1, 2008

Victoria DuţuVictoria Duţu, deopotrivă matematician, poet, artist plastic, filozof, ne încântă inima şi sufletul!
Dumnezeu bate la porţile inimii noastre prin creaţia sa!

Absolventă a Facultăţii de Matematică a Universităţii Al. I. Cuza Iaşi, VICTORIŢA DUŢU este, a fost şi va fi un matematician – scriitor, absolventă şi a Facultăţii de Filozofie a aceleeaşi universităţi, cu masterat în logică şi hermeneutică. Artist plastic în acelaşi timp, filozofează cu poezia, socoteşte pe versuri, întreabă prin pictură, calculează prin filozofie!
Cum oare toate talentele au picat asupra ei? Dumnezeu dorind sa le imparta si altora , le-a scapat probabil cand gandea profound , cu buna stiinta asupra unui singur om .
Aparitia cartii sale de debut, a fost placheta de versuri : “Spatii” , la Editura Muzeului Literaturii Romane, august , 2003.
In 2004 deschide expozitia personala de pictura la biserica ”Doamna Oltea” in saptamana patimilor, 5-10 aprilie, 2004, cu tema: ”Crucea in viata noastra”,urmand ca in 2005 sa deschida expozitia de pictura si poezie “ Punctul de la infinit” la Biblioteca Centrala Universitara, (Fundatiile Regale) la Sala Profesorilor.
 In perioada 31 octombrie-12 noiembrie 2004 Volumul de versuri “Cuvintele” a avut o prezentare televizata , la postul B1.TV, la emisiunea “Lumea Cartilor.Un poem pe zi”
Aparitia celui de la doilea volum de versuri : ”Cuvintele”, la Editura Muzeului Literaturii Romane , s-a nascut in noiembrie 2005.
Buna prietena cu divinitatea , traind profound prin cuvantul lui Dumnezeu , indrumata in acelasi timp de el , in aprilie 2006 publica
volumul de versuri de poezie religioasa “
VREAU O ALTÃ LUME” la editura ANAMAROL, cu lansare la MALL PLAZA ROAMANIA( distribuirea acesteia facandu-se în toate Mall-urile din tara si în librariile din Bucuresti.)
Cartea înmpreuna cu autoarea au aparut la Radio Cultural la emisinea de joi seara, la orele 22,10 intitulata “Creatori între sacru si profan”, si pe postul de televiziune TVRM.
Urmeaza publicarea de versuri “Cea care as fi”in antologia “Spiralele vietii”2006,la Editura Anamarol,Bucuresti,unde au scris romani din diaspora roamneasca, romani din Canada, SUA, Germania, Chisinau, Australia, Timisoara, Iasi, Constanta, Bucuresti.
Apoi , expozitia de pictura de grup la Club Caffe Asimo ,Smadan,41,Bucuresti expozitie permanenta in perioada 8 iunie 2006-30 decembrie 2007 , urmata de expozitia permanenta la CENTER CLUB , str. Academiei, nr 19, langa universitate, incepand cu 16 ianuarie 2007 pana la 28 februarie 2007.
Organizeaza o expozitie permanenta la ceainaria RADEZ-VOUS, Calea Floreasca ,42 incepand cu decembrie 2006.
Tot in 2007 bucura ochii iubitorilor de frumos cu o expozitie de pictura si poezie la Teatrul National Bucuresti, în cadrul expozitiei “Body-Mind-Spirit”, intitulata “Lumina de pe umarul stâng”, 23,24,25 martie, 2007.
O alta epozitie de pictura s-a bucurat de un real success la Sala Polivalenta în cadrul Congresului “Zilele frumusetii”,Bucuresti, 1,2,3,4 martie, 2007,aceeasi expozitie de la Teatrul National, “Lumina de pe umarul stâng”.
Din 24 mai pana in octombrie 2007 expune in ELVETIA, in tinutul Ticino, la Bellinzona, impreuna cu alti patru pictori. Din mai pana in septembrie 2007 expune in POLONIA cu un itinerariu de 10 orase, expozitie organizata de consulul onorific al R In 20 august apare la postul de teleziziune Cosmos tv, la emisiunea Star Fame emisiune de o ora, unde preznta cele
 doua expozitii, la invitatia lui Carmen Stoian si a lui NiKos Koudounis omaniei, Cornel Calomfirescu. In 11 august, 2007 lanseaza antologia de versuri Drumurile vietii, la Constanta publicata la editura Anamarol.Participa la Festivalul “Carte si arte”, expozitie de pictura si recital de poezie , organizat in foaierul Teatrului de Opereta “Ioan Dacian”, in perioada 3-7 octombrie, 2007. Are numeroase colaborari la reviste literare din tara si ale roamnilor de preatutindeni, “AGERO”Stuttgard, Observatorul, Canada, Ramanian Times, Amurg sentimental, Tomis, Cuvantul, ROMANIAN GLOBAL NEWS,Asymetria,POLANICY, fiind apreciata , iubita si cautata de iubitorii de arta din intreaga lume.

Iubita dar uneori neinteleasa de cei din jur , chiar de ea insasi , un artist om cu dorinte , sperante , intrebari cu raspuns sau fara . Se descarca prin munca , se ia la tranta cu timpul , iubeste si iarta , se supara si culorile ii umplu sufletul de lumina trimisa vesnic de Dumnezeu. Saruta cuvintele in minte , le coloreaza ca pe propriile-i picturi , revarsa trairea in versuri si adunand totul pune egal la … simtirea noastra. Uneori picuram o lacrima , alteori ne revarsa speranta , intotdeauna insa ne aminteste de vesnicie , de daruire , de iertare .
Cunoscand-o prin versuri si pictura devenim mai bogati si mai buni.

VICTORITA DUTU

>>>>>>>>>>>>>>

E ca si cum eu
M-as desparti pe din doua,
Ca si cum un fulger
Ar patrunde în stânca,
Stânca s-ar crapa
Si ar fi cu un vârf
Tâsnit spre cerul întunecat,
Iar cealalata jumatate
Darâmata în bolovani în jos
La vale, în ape.
O jumatate care tâsneste în întuneric,
Dar în sus, în formele pietrei
Si o jumatate rostogolita
În bolovani,
În marginea drumurilor,
Batute de oameni.

***

As vrea sa dorm ,sa dorm
Dar gândul nu ma lasa.
Ma pune sa-L întreb pe Dumnezeu
Daca iubesc, daca-L iubesc pe El
Si El raspunde mie cu-aceeasi întrebare:

Doamne,
As vrea sa fiu copila
Ce rasare dintre flori albastre
Si –Ti spune de departe râzând
Si alergând spre Tine:
Ce flori albastre, Ti le daruiesc,
Sunt ale Tale, caci Tu le-ai mângâiat
În fiecare noapte când a rasarit luna.
Stii, Doamne, Te-am urmarit aseara
Cum lacrima îti stralucea obrazul,
În glas de stele , dar taceai,
Primeste ,Doamne, florile albastre,
Sunt ale Tale , caci Tu le-ai lacrimat.

***

Doamne, ziua de astazi a fost buna
Pentru ca eu acum
Am putut vedea pentru o clipa
Pâinea si vinul din altar,
Cum Te aduc pe Tine prezent
În mijlocul oamenilor ce Te cauta.
Putini dintre multi s-au gândit
Acum la Tine si Tu ai venit,
Dar ai stat în taina, ca nimeni
Nu Te-a vazut, dar unii
Ti-au simtit prezenta :
O frumusete teribila i-a înconjurat!!
Aceasta e Iisuse, dragostea Ta,
Prezenta Ta în mijlocul celor care
Te cânta, Te cauta !!!!!

***

nathanael9.JPGnathanael8.JPGnathanael3.JPGnathanael2.JPG

Topice: Biografii | Comments Off on Deopotrivă matematician, poet, artist plastic, filozof…

Comentarii închise.