Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Ziua Latinităţii sărbătorită de românii canadieni

de admin | Mai 20, 2008

SiglaMontreal, Canada/ Romanian Global News

În fiecare an la 15 mai Uniunea Latină internaţională comemorează Ziua Latinităţii. Dacă principalele manifestări cultural artistice dedicate acestei sărbători au loc în ţările membre ale Uniunii Latine Internaţionale (printre care şi România), valorile şi moştenirile latine sunt comemorate, în mod regulat şi în alte ţări. Astfel Forumul pentru Istorie, Cultură şi Latinitate – Canada, promovează de peste 10 ani spiritul latin în contextul socio-cultural nord-american, transmite Romanian Global News.
Iniţial pornit din interiorul unor grupari româno-canadiene, la ora actuală Forumul colaborează în mod curent cu persoane şi grupuri ce provin şi din alte comunităţi de limbi neo-romane din Canada (quebecois şi alţi canadieni-francofoni, francezi, italieni, spanioli, portughezi, latino-americani, etc.).
Ce este Ziua Latinităţii? La Congresul XIX al Uniunii Latine, care a avut loc la Paris pe 13 şi 14 decembrie 2000, cele 35 de state membre au decis aniversarea zilei constitutive a Uniunii Latine, creată la Madrid pe 15 mai 1954 ca această zi . În fiecare an la 15 mai, membrii Uniunii Latine organizează diferite activităţi. Guvernele şi organismele internaţionale dar şi organizaţiile neguvenamentale care împărtăşesc valorile latinităţii se asociază deasemeni la această festivitate. Încadrându-se în această din urmă categorie Forumul pentru Istorie, Cultură şi Latinitate – Canada, face astfel muncă de pionierat în Canada, ţara care fiind pe locul doi după Franta ca importanţă în interiorul Francofoniei (cel putin din punct de vedere al finanţării, dat fiind ca Guvernul Canadian alocă aproximativ 40 de milioane de dolari anual) nu face încă parte oficial din Uniunea Latina Internaţională. Ceea ce nu o impiedică să fie o ţară oficial bilingvă: franceza şi engleza iar dacă socotim în plus contribuţia cultural-lingvistică a celorlalte comunităţi din Canada, de rădăcină latină menţionate mai sus, să fie un candidat <de facto> la Uniunea Latină.
De aceea cu ocazia Zilei Latinităţii 2008, şi în contextul Anului Tropaeum Traiani – 2008-2009 – 1900 de ani – 108-109 d.Ch. Forumul a ales să promoveze ideea aderării Canadei la Uniunea Latină Internaţională şi face sugestiile necesare pe lângă administraţiile şi personalităţile politice canadiene federale şi provinciale, considerând aceasta ca un element pozitiv pentru multiculturalismul Canadian. Argumentele ce vor fi avansate vor fi, bineînţeles, prioritar de ordin cultural şi cooperativ. Astfel prin oferirea simbolisticii de premiere de inspiraţie istorica latină (printre care şi de acum cunoscuta Floare Tricoloră Româno-Canadiana ca un simbol venit din mozaicul cultural latin trans-atlantic), a decis să susţina primul Concurs Internaţional de Poezie Românească – Concursul StarPress 2008, organizat de catre firma STARPRESS – Vâlcea Turism din România în colaborare cu mai multe publicaţii internaţionale şi valoroşi oameni de litere de origine română de pe alte continente. Premiile oferite prin generozitatea doamnei Ligya Diaconescu, directoarea firmei Starpress-Vâlcea Turism vor fi decernate la începutul lunii Iunie 2008.
Reciproc dar în acelaşi context al latinităţii comune, Forumul a ales să facă promovarea în Canada, provincia Quebec, la Montreal, a monumentului din Dobrogea, România. Un fericit concurs de împrejurări în acest sens, a condus şi la încheierea unui acord promoţional între domnii Daniel Constantin Manolescu, coordonator principal al Forumului – Canada şi prof. dr. Sorin Vasilescu de la Institutul de arhitectura <Ion Mincu> din Bucureşti, autor al unei monografii cu care va reprezenta România la Congresul de Arhitectura de la Roma – Italia în această toamnă, AGORA ROMAGNA LATINA urmând să facă intens cunoscută această monografie, aici în Canada. De menţionat că acordul a fost încheiat în cadrul unei recepţii oferite prin grija domnului Consul General al României la Montreal, Ioan-Bogdan Bucur cu ocazia Zilelor Francofoniei 2008 din această primavară şi a prezentării la Montreal a Expoziţiei Foto de Arhitectură – Art Nouveau en Roumanie.
În incheiere Forumul invită românii de pretutindeni să sărbătorească Ziua Latinităţii, zi care apreciază şi celebrează cultura româna pe plan egal cu cea francofonă şi celelate culturi neo-romane ieşite din trunchiul comun al latinităţii. Şi ca un mic simbol să scrie lunile acestui an 2008 cu cifre romane, de câte ori este posibil.
AVE !

Topice: Diverse | Comments Off on Ziua Latinităţii sărbătorită de românii canadieni

Comentarii închise.