Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Ziua Terrei 22.IV.2008

de Daniel Constantin Manolescu | Mai 5, 2008

– Primăvară român-canadiană la Montréal –

SiglaDupă o iarnă mai mult decât «bogată» în troiene, primăvara a venit în sfârşit la Montréal şi împreună cu ea, sărbătoarea ecologică «Ziua Terrei – Jour de la Terre» celebrată ca în fiecare an pe 22 Aprilie. Cu această ocazie Forumul «AGORA ROMAGNA LATINA» – pt Istorie, Cultură şi Latinitate, Canada, doreşte să evidenţieze activităţile Grupului pt Ecologie şi Istorie «HÉRITAGE LAURENTIEN» la care participă mai mulţi români-canadieni. A devenit o tradiţie ca grupul «HÉRITAGE LAURENTIEN» să deschidă oficial sezonul de activităţi în rezervaţia naturală federală ornitologică «Parc des Rapides» cu ocazia Zilei Terrei, pe 22 Aprilie în fiecare an. În acest sezon vor continua, sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor de mediu înconjurător dar şi foarte multe acţiuni artistice multietnice, recreo-culturale sau cu savoare istorică, al căror calendar detaliat urmează a fi publicat ulterior.
Despre parcul montrealez Rapides des Lachines (numit de unii români şi Histria din Montréal) aţi mai citit în trecut în presa român-canadiană şi internaţională, mai concret, despre punerea în valoare a amenajării peisagistice cu aspect de “agoră-forum romană” din centrul parcului, precum şi de plantarea unui tei, în mijlocul unei rotonde de piatră cioplită ce aminteşte de monumentul Tropaeum Traiani din Dobrogea, care să amintească de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu. Specia de Tei plantată (Tilia Americana), are tulpina dreaptă ca o coloană, poate atinge diametrul de 1m şi înăltimea de peste 35m, evocând astfel la maturitate, Coloana lui Traian de la Roma (37m). «Monumentul viu», creşte în fiecare an din 2006, în 2008 şi 2014 când se împlinesc 1900 de ani de la consacrarea Monumentului Tropaeum Traiani în România şi respectiv a Coloanei şi Forumului lui Traian la Roma. Durata de viaţă a speciei de Tei alese este în medie de 200 de ani! Adevărat simbol pentru toţi românii-canadieni şi în special pentru tinerele generaţii!
Colaborarea dintre «AGORA ROMAGNA LATINA», diverse grupuri române din Montréal şi «HÉRITAGE LAURENTIEN» se concretizează prin conferinţele de sensibilizare pe teme écologice sau istorice, la care de 4 ani participă şi biologul pasionat de istorie Daniel Constantin Manolescu, împreună deasemeni, cu mai mulţi români-canadieni care lucrează sau fac benevolat în cadrul acestor acţiuni. Şi în acest an se vizează, organizarea unor zile de pescuit pentru copii, vizite prin rezervaţia ornitologică, prelegeri cultural-istorice etc., multe desfăşurate inclusiv în limba româna. Speram, şi în acest sezon , într-o prezentă cât mai mare a membrilor comunităţilor române din Canada la aceste acţiuni multietnice, aşa cum ne-am obişnuit în ultimii 4 ani.
Într-adevăr, puteţi vizita oricând Parcul Pragurilor de Lachine (Parc des Rapides), deschis publicului între orele 05:00 a.m. şi 23:00 p.m. În plus, în calitatea sa de rezervaţie naturală federală pentru păsările migratoare, parcul oferă o extraordinară bogăţie faunistică. Am putea spune, un adevărat colţ de Deltă! Grupul pentru Ştiintele Naturii «Heritage Laurentien», gestionează rezervaţia, în partenariat cu Ville de Montréal, Arrondissement LaSalle, şi vă oferă în fiecare week-end, din Aprilie până le finele lui Octombrie, activităţi de interpretare, excursii cu ghid, animaţii de iniţiere în biologie pentru copii, istorie, etc. Activităţile din «Parc de Rapides» vă sunt oferite gratuit, prin grija organizatorilor.

Adresa:
Parc des Rapides – Arrondissement LaSalle, Montréal, Québec, Canada.
Bd. LaSalle coin avec 6-éme avenue ŕ LaSalle.

Topice: Condeie din Diaspora | Comments Off on Ziua Terrei 22.IV.2008

Comentarii închise.