Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Băile Govora

de Ligya Diaconescu | Iunie 9, 2008

HotelParcSituată pe valea pârâului Hinta, la o altitudine de 330-380m, la adăpostul unor dealuri împădurite cu fag şi stejar, dar şi cu plantaţii de brad, staţiunea beneficiază de un climat numit de cruţare-antrenare, puternic ionizat – indicat pentru cei care se acomodează mai lent cu modificarile ce survin în cursul zilei la regimul de temperatură al unor localităţi. Vânturile sunt slabe şi rare, iernile blânde, iar verile călduroase.
În legătură cu denumirea staţiunii împrumutată de la mănăstirea din apropiere există două ipoteze: prima ar avea la bază un cuvânt geto-dac, ce ar însemna groapă, cealaltă acceptă originea slavona unde un cuvânt asemanator (govori) înseamnă a vorbi.
HotelParcPe teritoriul aşezării sunt dovedite arheologic urme de locuire din cele mai vechi timpuri. Izvoarele cu ape minerale au fost însă descoperite întâmplător foarte târziu, în jurul anului 1860, când ţăranul Gheorghe Ciurea din Cernele sapă un puţ şi constată cu deziluzie şi uimire că apa arde, prin urmare nu este bună de băut. Apa conţinea ţiţei. Prin 1874 au început lucrări de forare şi aşa au ieşit la suprafaţă apele minerale. Societatea care căuta petrol a părăsit repede izvoarele pe care localnicii încep să le foloseasca pentru tratament. În anul 1886, doctorul Berdnard face o analiză chimică a apelor de la Govora, iar doctorul N. Popescu Zorileanu organizează primul stabiliment de băi, studiind efectele terapeutice ale apelor minerale. Inginerul Bochet, care căptăse şi apele de la Vichy şi Aixle-Bains, face în 1887 o prima captare provizorie a izvoarelor de la Govora. Localitatea primeşte denumirea de „staţiunea balneară Govora”.
Baya de tratamentBaya de tratamentEa se dezvoltă continuu şi în 1910 este concesionată tot pentru 50 de ani aceleaşi societăţi capitaliste „Govora – Călimăneşti”. Începe construcţia unor vile şi hoteluri noi, între care cel mai important este pentru acea vreme pavilionul „Palas” proiectat de A. Doneaud în 1914, în care fiecare cameră primeşte la anumite ore ale zilei razele soarelui. Odată cu actul naţionalizării din 1948, staţiunea devine permanentă şi se dezvoltă necontenit. Se amenajează şi recuperează vechile izvoare, sunt forate surse noi, este modernizată baza de tratament, sunt refăcute vilele şi sanatoriile.
Apele minerale clorurosodice, iodurate, bromurate, clorurosodice sulfuroase şi apele minerale slab concentrate, ca şi nămolul mineral antrenat din adâncuri de ape sunt indicate în tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor, respirator, O.R.L., sistemului nervos periferic, bolilor de nutriţie – ca boli asociate. Staţiunea Băile Govora dispune de instalaţii pentru băi calde cu ape sulfuroase şi iodurate; instalaţii pentru împachetări cu nămol; instalaţii pentru băi cu acid carbonic, instalaţii pentru ultra-sonoaerosoli, săli de cultură fizică medicală, instalaţii pentru fizioterapie şi buvete pentru cură internă.
HotelBiserica mănăstiriiÎn staţiune sunt hoteluri şi vile care oferă condiţii optime de cazare în tot cursul anului. Funcţioneaza, de asemenea, într-un splendid decor natural satul de vacanţă de 150 de locuri. Parcul şi padurile din apropiere oferă vizitatorilor posibilitatea unor plimbari uşoare şi agreabile. În prima decada a lunii iulie din fiecare an se desfăşoară suita de manifestări culturtal-artistice „Florile Govorei”.

Topice: Descrieri | Comments Off on Băile Govora

Comentarii închise.