Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Eveniment inedit în Baia Mare

de Ionuţ HOROBA | August 30, 2008

Au fost lansate primele volume din integrala Steinhardt

Zilele trecute, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. Editura Polirom din Iaşi, împreună cu Mănăstirea Rohia, a lansat primele cinci volume din opera integrală a cunoscutului monah de la Rohia: Nicolae Steinhardt. Evenimentul s-a petrecut în sala de conferinţe a Bibliotecii „Petre Dulfu” Baia Mare şi a beneficiat de un public numeros.
Au fost prezenţi şi înalte fete bisericesti: ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop de Alba-Iulia, PS Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Justin Sigheţeanul, Episcopul Vicar al Mărămureşului şi Sătmarului, care conduce şi Fundaţia „Nicolae Steinhardt”. Printre invitaţi, s-au mai numărat şi câţiva preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj.
Despre importanţa operei cărturarului Nicolae Steinhardt în contextul teologic şi cultural românesc au vorbit cei care fac parte din colectivul redacţional al proiectului: Virgil Bulat, Silviu Popescu, directorul Editurii Polirom, George Ardeleanu, Florian Roatiş şi Stefan Iloaie. Integrala Operei Nicolae Steinhardt cuprinde peste 20 de volume şi vor beneficia de o prezentare grafică de excepţie. Noile ediţii, cartonate, îngrijite de specialişti în opera lui Steinhardt, conţin studii introductive consistente şi anexe care cuprind însemnări ale cenzurii comuniste asupra operei, extrase din dosarele CNSAS.
„Nădăjduim că în acest fel oferim publicului larg imaginea completă şi complexă a monahului de la Rohia. Criticul literar, eseistul, scriitorul, evreul convertit la ortodoxie, monahul-cărturar este model de urmat pentru tineri, oameni de cultură, teologi şi chiar creştini simpli”, a spus arhiereul vicar Justin Sigheţeanul.
Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, a afirmat că iniţiativa Mănăstirii Rohia de a propune publicarea operei integrale a unui scriitor cum este Nicolae Steinhardt este una care trebuie salutată şi reprezintă un câştig pentru cultura română. „Cultura română nu este în momentul ei cel mai fast, ba dimpotrivă. Sunt nume precum: Eminescu, Rebreanu sau Gala Galaction, care nu au în momentul de faţă publicată opera integrală. E o situaţie paradoxală, greu de regăsit la alte ţări. Cu atât mai mult, iniţiativa de a publica operele uneia dintre figurile luminoase şi complexe ale culturii noastre, cum este N. Steinhardt, mi se pare admirabilă”, a declarat Silviu Lupescu.
Părintele Stefan Iloaie, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj, a mărturisit că s-a vorbit prea puţin despre teologia lui Nicolae Steinhardt: „Cei care l-au cunoscut pe părintele Nicolae Steinhardt pot spune, fără rezerve, că era un om al faptei şi prea puţin al vorbei. Asta este în esenţă teologia lui Steinhardt: a reuşit să pătrundã cu o fineţe deosebită tainele Scripturii”.
Banii proveniţi din vânzarea celor cinci volume care au văzut lumina tiparului vor intra în conturile Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”, care va sprijini proiecte culturale de amploare, după cum a mărturisit PS Justin Sigheţeanul, preşedintele acestei fundaţii.

Nicolae Steinhardt

S-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie (stil vechi) 1912. Debutul publicistic l-a fãcut în revista Liceului „Spiru Haret”. Şi-a luat bacalaureatul în 1929 şi tot atunci a început să frecventeze cenaclul „Sburătorul”. În 1932, şi-a luat licenţa în drept, iar în 1936 şi-a luat doctoratul în acelaşi domeniu. După război, a publicat pentru scurtă vreme în Universul literar Victoria, Tribuna poporului şi Revista Fundaţiilor Regale. A refuzat să colaboreze cu noul regim. În 1960, a fost anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de muncă silnică. A fost încarcerat în închisorile Jilava (unde s-a convertit la credinţa ortodoxă), Gherla şi Aiud, de unde a fost eliberat în 1964. În 1972, a terminat prima versiune a capodoperei sale „Jurnalul Fericirii”. Din anul 1980, este tuns în monahism la Mănăstirea Rohia, unde rămâne până la trecerea la cele veşnice, în 30 martie 1989.

Topice: Diverse | Comments Off on Eveniment inedit în Baia Mare

Comentarii închise.