Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Corul de fete “Simbol” din Turda încântă lumea întreagă

de Octavian Baieş | Septembrie 8, 2008

Corul de fete “Simbol” din Turda este o formaţie corală a tineretului feminin din Turda.

La numai doi ani după introducerea religiei în şcoala românească, a fost uşor pentru preotul Băieş Octavian de la Catedrala din Turda, să adune în jurul sau un manunchi de elevi, fete şi băieţi, şi cu ajutorul unui profesor de muzica, Potârniche Petru, să înceapă – în anul 1992 – o activitate care se va dovedi deosebit de viabilă, utilă şi benefică pentru tineretul şcolar din oraşul nostru.

Începând din anul 1994, corul a devenit cor pe voci egale, numai de fete. În prezent activând fete din clasele a III-a, până la studente şi chiar titrate universitar.

Primul concert, cu public, a avut loc în catedrala oraşului la 26 decembrie 1992, a fost un concert de colinde, iar primul concert de Paşte la 1 mai 1994. De atunci în fiecare an se ţin concerte la aceste mari praznice creştine. În afară de aceste zile, a intrat în tradiţia corului concerte la Salină şi la Muzeul de Istorie.

Începând cu vara anului 1993, în fiecare an se efectuează o excursie mare de 7-10 zile prin ţara, ocazie cu care susţine concerte la mănăstiri, biserici, case memoriale, sau alte locuri  importante din punct de vedere cultural, istoric sau religios.

Anul 1995 este un an de cotitura în istoria acestei formaţii, participând pentru prima dată la un concert în afara localităţii: la Festivalul “Icoana din sufletul copilului” care a avut loc la Sala Radio din Bucureşti.

Pe măsură ce formaţia se întărea prin noi membre şi se ridica la un nivel interpretativ superior, au început să apară solicitări de participare la diferite manifestări culturale şi religioase, în ţară şi chiar în străinatate.

A devenit o tradiţie a acestei formaţii, cu activitate permanentă, de a efectua anual excursii şi turnee prin tară şi chiar în străinatate.

A participat la patru ediţii ale Concursului “Icoana din sufletul copilului” la Bucureşti, la Festivalul elevilor de la Neamţu, la Concursul de muzica sacră de la Orăştie, la Festivalul “Colind sfânt” de la Cluj, la toate ediţiile Festivalului “Ioan Caranica” din Turda. A concertat la Patriarhie, la Casa Poporului, Baia Mare, Ploieşti, Oradea, Zalău, la Mănăstirile Bic – Sălaj, Gai – Arad, Nicula – Cluj, Râmeţ – Alba, Sfânta Ana – Orşova, Lainici – Gorj, Tismana, Turnu, Govora, Cozia, la Casa Eminescu – Ipoteşti, Casa Rebreanu – Maieru, Bistriţa-Năsăud, la Muzeul de Arta din Calafat, Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina, Castelul Peleş etc.

În august – septembrie 1997 un grup vocal al Corului Simbol, împreună cu o delegaţie de tineri ortodocşi a efectuat o excursie – turneu  pe ruta Sofia, Siderokastro, Ptolemaida, Kalambaka, Meteore, Atena, Pireu, Hania, Kisamos, Kaliviani, Retimno, Iraclion, Knossos, Pireu, Atena, Tessalonic, Kavala, Alexandropulos, Istanbul, Malko Tarnovo, Burgas, Turda.

În luna septembrie, anul 2001, la solicitarea Parohiei româneşti din Sofia şi cu ajutorul direct şi esenţial al Excelentei Sale Grigorie Constantin, pe atunci ambasador la Sofia corul, în întregul său, a concertat la Plevna, Sofia, Mănăstirea Rila şi la Comunitatea “Vlahilor” din Vidin.

În luna iunie 2003, la invitaţia Bisericii Evanghelic-Lutherane din landul Wurttemberg, a participat la festivitatile “Gustav Adolf”,  prilej cu care a concertat în biserica românilor din München şi în bisericile lutherane din Stuttgart, Schäbisch Hal, Waldenburg şi Nordheim.

În septembrie 2005, a petrecut un sejur de o săptămână în Grecia, la Paralia Katerini, prilej cu care s-au efectuat, o călătorie, cu vaporul, în jurul Muntelui Athos, excursii la Atena şi Manastirile Meteore, cu concerte la Paralia, la Catedrala din Atena, la Marea Meteora şi la Mănăstirea Sf. Ştefan. 

În Săptămâna Luminată a anului 2007, la invitaţia Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, a efectuat un turneu acolo susţinând concerte la Patriharhia Ecumenică, la biserica Izvorul Tămăduirii, la biserica Brâncovenească şi la Consulatul General al României.

La Crăciunul 2007, şase membre a corului, formând un grup vocal, au susţinut un recital de colinde la Madrid.

Anul acesta, în ziua de vineri 2 mai, de Izvorul Tămăduirii a efectuat un pelerinaj şi a susţinut un program literar-religios la Mănăstirea Bic – Sălaj, iar in duminică 25 mai a facut un pelerinaj la Mănăstirea Băişoara susţinand un concert religios în alternanţa cu elevii liceului din Ulmeni conduşi de Doamna preoteasă şi vredinicul preot Radu Botiş.

Recent, foarte recent, s-a întors dintr-un turneu-pelerinaj pe la mănăstirile din Nordul Olteniei şi Munteniei vizitând, rugându-se şi concertând în ordine la: Mănăstirea Lainici, Târgu Jiu cu Complexul Brâncuşi, Tismana, Mănăstirea şi pestera Polovragi, Hurezi, Bistriţa, inclusiv peştera, Dintr-un Lemn, Govora, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mausoleul de la Mateiaş, Mănăstirea Nămăieşti, Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Olăneşti, Cozia.

De menţionat că la început repertoriul era strict religios. Pe măsură ce formaţia a crescut în calitate, repertoriul s-a diversificat astfel:

I. Repertoriul religios
  Repertoriul religios de Crăciun, cuprinde un numar mare de colinde populare şi armonizări ale unor importanţi compozitori români.
  Repertoriul religios de Paşti cuprinzand bucăţi corale din repertoriul autohton şi universal.
  Repertoriul de cântece mariane.
  Repertoriul de Pricesne şi cântece de cult.

II. Repertoriul de cântece patriotice.

III. Repertoriul laic, românesc şi universal.

IV. Repertoriul popular cuprinde melodii din folclorul românesc, originale şi prelucrări.

In decursul  anilor această formaţie a vizitat următoarele obiective istorice, religioase şi turistice, unele chiar de mai multe ori. 

Mănăstiri  din Transilvania – Maramureş – Banat: Nicula, de 4 ori, Băişoara 2, Dumbrava 2, Remetea 2, Râmeţ 3, Bic 6, Ciucea 6, Cormaia 1, Dragomireşti  3, Bârsana 2, Sfânta Cruce – Oradea 2, Schitul din Alba 1, Sâmbăta 1, Săpânţa-Peri 1, Gai – Arad 1, Rohia 1. 

În Moldova: Schitul Rarău 1, Moldoviţa  3, Suceviţa 3, Putna 3, Biserica “Bogdania”- Rădăuţi 3, Humor 3, Voroneţ 3, Dragomirna 1, Trei Ierarhi Iaşi 2, Golia – Iaşi 1, Schitul “Mina” – Tg. Neamţ 1, Neamţ 3, Secu 3, Sihastria 3. Bistriţa 3, Arbore 3, Agapia 3, Văratec 3.

La Sud de Carpaţi :  Sinaia 1, Cernica 1, Turnu 1, Cozia 4,  Cornetu 2,  Govora 4, Dintr-un Lemn 4,  Bistriţa 4, Hurezu 4, Tismana 4, Curtea de Argeş 3, Sf. Ana – Orşova 2, Vodiţa 1, Lainici 5, Nămăieşti 1, Mănăstirea Rila Bulgaria 1, Marea Meteoră 2, Sfântul Ştefan 1 de la Meteore – Grecia.

Case Memoriale: Casa Memorială Eminescu de la Ipoteşti 2. Ion Pop Reteganu,  Reteag 1, G. Cosbuc – Hordou 3, Andrei Mureşanu – Bistriţa 1, Liviu Rebreanu – Prislop 2, Liviu Rebreanu – Maieru 3, Ion Creangă – Humuleşti 3, Ion Creangă “Bojdeuca din Ţicău – Iaşi 2, Mihail Sadoveanu – Mănăstirea Neamţ 2, Alexandru Vlahuţă – Mănăstirea Agapia 3, Constantin Brâncuşi – Hobiţa 3, ”Casa Dosoftei” Iaşi 1,  Avram Iancu – Vidra de Sus 1, Ciprian Porumbesacu- Stupca 3, Octavian Goga – Ciucea 6.

Muzee. Brukenthal – Sibiu 1, Muzeul de Istorie – Bucureşti 1, Muzeul de Artă din Calafat 1, Muzeul Patriarhiei din Bucureşti 1, Muzeul Judeţean Suceava 3,  Muzeul Grăniceresc din Năsăud 1, Muzeul “Pamfil Şeicaru” Orşova 2, Muzeul Mineritului din Baia Mare 1, Muzeul închisorii din Sighet 1, Muzeul Satului din Schwäbisch Hall – Germania.

Muzeele manastirilor:  Putna 3, Moldoviţa 3, Suceviţa 3, Agapia  3, Văratec 3,  Dragomirna 1,  Bistriţa– Moldova 3, Bistriţa-Oltenia 3,  Govora 3, Dintr-un Lemn 2, Cozia 3, Turnu 1 , Hurezu 3, Tismana 2. Gai-Arad, Râmeţ 2, Recea 3.

Cetati, castele: Cetatea Alba Iulia 3, Cetatea Sucevei 3, Cetatea Neamţ 3, Cetatea Vidinului – Bulgaria 1, Castelul Peleş 1, Castelul lui Cuza de la Ruginoasa 3, Castelul Bran 3, Castelul “Iulia Haşdeu” din Câmpina 1, Castelul din Carei 1, Castelul Goga de la Ciucea 6, Castrul roman de la Drobeta 2, Palatul Topkapi, Istanbul 1, Palatul imperial Schänbrunn din Viena.

Locuri importante: Plevna, Smârdan, Vidin, Atena, Acropole, Labirintul din Knossos-Creta, Tessalonic, Meteore, Muntele Athos (de pe vapor) Istanbul, Sfânta Sofia, Moscheea Albastră, Bazarul Egiptean, Cisternele Bizantine, Cornul de Aur, Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Română, Ateneul Român, Palatul actual al Parlamentului.

In prezent Corul de Fete “Simbol” este pregătit şi dirijat de către Domnii Dan Oroşan şi Sorin Tanta, absolvenţi ai Conservatorului de Muzica din Cluj-Napoca, ajutăţi D-şoara Ramona Ilea, absolventă a Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca.

Topice: Diverse | Comments Off on Corul de fete “Simbol” din Turda încântă lumea întreagă

Comentarii închise.