Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserica cea nouă din Urecheşti

de Losonczy Alexandru | Noiembrie 18, 2008

Mergând pe “Autostrada Moldovei” înainte de ajunge la Focşani, dinspre Buzău, atingi comuna Urecheşti. De fapt la şosea se află numai o margine de sat, ca să vezi “ce şi cum”, trebuie să cârmuieşti spre stânga, pe un drum asfaltat… Aşa am facut şi eu cu gândul să ajung la Mănăstirea Vărzăreşti, dar de abia am intrat în sat şi privirea mi-a fost atrasă de o biserică, cochetă cu o poartă impunătoare. Am oprit maşina, am coborît cu intenţia de a face câteva poze pentru pentru situl cu biserici (www.BISERICI.org). Am început cu câteva clicuri la poartă şi la exterior, când deoatată a apărut un domn mai în vârstă, care ne-a invitat să întrăm şi înăuntru şi să facem poze şi acolo. În interior am găsit un frumos asamblu de picturi, executate curat şi într-o perfectă armonie. Pot să spun cu mâna pe inimă că am rămas profund impresionat şi surprins în acelaşi timp de unele apecte mai puţin “ortodoxe”: icoane de argint în catapeteasmă, bănci de lemn masiv cu loc pentru înghenunchiat ca în bisericile de rit latin.

Biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul este una recentă după cum o atestă şi pisania, ea fiind construită între iunie 2002 şi aprilie 2003. Sfinţirea a fost celebrată în data de 25 mai 2003 de P.S Epifanie Norocel Episcopul Buzăului şi Vrancei. Ctitor al bisericii este familia Leica Floretin, pe un teren donat de Filote Sorica. Pictura s-a realizat în anul 2005 de către o echipă condusă de profesorul Marian Rondelli.

Toate acestea s-au întâmplat şi se întâmplă în vremea păstoririi preotului paroh Goleşteanu Nicolae.

PoartaBiserica şi poartaBiserica
BisericaClopotniţaPisania
Pictură interioară - SfinţiInteriorPictură interioară - Sfinţi
Pictură interioară - Maica Domnului şi Pruncul IisusBolta turleiCatapeteasma
Pictură exterioară - Naşterea DomnuluiCandelabruPictură exterioară - Învierea Domnului
Icoană de argintPictură interioară - Sf. ÎmpăraţiIcoană de argint
Pictură interioară - SfinţiInteriorPisanie
Pictură interioară - Sf. Ioan BotezătorulPictură interioară - Adormirea Maicii DomnuluiPictură interioară - Ştefan cel Mare şi Sfânt
Cruce arsă

Topice: Foto Reportaje | Comments Off on Biserica cea nouă din Urecheşti

Comentarii închise.