Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

La Montréal s-a deschis Centrul Cultural al Românilor de pretutindeni!

de Ligya Diaconescu | Februarie 10, 2009

Joi 22 ianuarie 2009, a avut loc instalarea primelor artefacte ale Centrului Cultural al Românilor de Pretutindeni la Montréal.
Încoronare a eforturilor de lungă durată din partea Asociaţiei Culturale Române din Montréal, noul centru pentru activităţi socio-culturale, se demarcă de centrele român-canadiene de profil deja existente, prin aceea că este primul care va reflecta într-un corp comun de activităţi românii de pretutindeni aflaţi la Montréal. Mai precis, este vorba deci de românii veniţi din România, de românii veniţi din Republica Moldova, de românii veniţi din alte state Balcanice, din Kazahstan şi din toate ţările cu diasporă română de pe Glob. În plus sunt invitaţi atât românii-canadieni proveniţi din grupurile române menţionate cât şi…vizitatorii aflaţi în trecere prin Canada.

Pentru mai multe amănunte, stăm de vorbă cu dl. Prof. dr. Paul Dăncescu, membru fondator al Asociaţiei Culturale Române din Montréal, şi apreciat colaborator al Forumului pentru Istorie, Cultură şi Latinitate «AGORA ROMAGNA LATINA» – Canada, şi al Revistei Internaţionale STARPRESS http://www.valcea-turism.ro de la care am primit următoarea epistolă:

«- Dragă domnule Ing. Daniel Constantin Manolescu,

Veste bună la Montreal! Am reuşit sa obţinem un spaţiu, modest la început, destinat acţiunilor culturale pentru toată comunitatea română din oraş. Adresa : Centre Socio-Communautaire Côte-des-Neiges, 6767 Côte des Neiges, H3S 2T6 (C.P. 693-5), Montréal, Qc, Canada. Staţia de Autobuz 165 la magazinul MAXI). Avem un mic birou pentru primirea imigranţilor şi avem acces la săli mari, frumoase, curate, noi, cu ferestre largi, vedere frumoasă spre oraş, mobilă nouă. Totul pentru diferite acţiuni, conferinţe, reuniuni etc. Sperăm ca din acest mic nucleu să izvorască la Montreal, Centrul Cultural al Românilor de Pretutindeni mult dorit. Ne-am instalat în 22 Ianuarie, am primit cheile, acum ne gospodărim. Dar partea cea mai frumoasă, care ne sălăsluieşte în inimă, este colaborarea strânsă cu moldovenii, Comunitatea românilor din Republica Moldova, cu Istro-români, cu români din Balcani, Kazahstan şi în general cu imigranţi români de diverse origini aflaţi la Montréal. Doamna Ala Mindicanu şi domnul Nicolae Mărgineanu s-au implicat enorm în acţiunile culturale române la Montréal. Prima acţiune, ca o mică inaugurare ad-hoc, va fi Joi 5 Februarie 2009, între orele 15:00 şi 19:00, în elegantul Salon 697, de la etajul 6. Este vorba despre Clubul de aur al persoanelor în vârstă, bunici veniţi să îngrijească copii şi nepoti, care în general nu cunosc nici franceza nici engleza, sunt şi se simt izolaţi în mediu străin, devin depresivi sau prea nostalgici. Clubul de aur continuă în fiecare Joi între orele 15:00 şi 19:00, Salon 697 cu diferite acţiuni, conferinţe mici, diapozitive, mici filme, intâlniri, noi cunoştinţe, jocuri de societate (joc de cărţi, şah, etc), reviste, ziare în limba română, cărţi. Se vor servi siropuri, cafele, prăjituri. Atmosferă de destindere. Alte acţiuni, planificate şi dorite: mici excursii, vizite la muzeele din oraş, reuniuni ale Societăţii Avram Iancu, mici recitaluri: harpă, vioară, canto, expoziţii de artă populară, de ceramica veche românească, expoziţii de pictură etc. Vă rugăm în primul rând să treceţi şi Dumneavoastră Joi 5 Februarie, să discutăm, vă rugăm să colaboraţi cu noi, să ne daţi sugestii, să vedeţi ce se poate organiza. A doua acţiune în viitorul apropiat: o deschidere mare, festivă a noului Centru Cultural al Românilor de Pretutindeni la Montréal, în sala mare de la parter, sperăm cu participare diplomatică. Până atunci, va rugăm dacă se poate să ne mediatizaţi şi să anuntaţi acţiunea Clubului de Aur.

Cu stimă, Prof.dr. Paul Dăncescu»

Mulţumim la rândul nostru domnului Dr. Paul Dăncescu pentru încrederea acordată AGOREI şi REVISTEI INTERNAŢIONALE STARPRESS www.valcea-turism.ro şi procedăm la mediatizarea activităţii inaugurale a Centrului Cultural al Românilor de Pretutindeni la Montréal. Oferim cu această ocazie Asociaţiei Culturale Române din Montréal, o amforă argintată simbolică de bun venit ce poartă numele Carpathia, în amintirea munţilor Carpati-coloana vertebrală geografică şi etno-genetică a neamului românesc. Mlădiţele aurite de trandafiri care cresc pe amforă, simbolizează diversele grupuri de români de pretutindeni. Acceptăm şi onorăm totodată cu mare plăcere propunerile de colaborare ce ne-au fost oferite de către domnul profesor Dăncescu în emoţionanta dumisale epistolă purtătoare de veşti bune de mai sus. Şi vă invităm pe toţi să ne vizitaţi la Centrul Cultural al Românilor de Pretutindeni la Montréal!

Cu stimă,
Ing. Daniel Constantin Manolescu – B.Sc, M.Sc, cdt-PhD.
Coordonator principal – AGORA ROMAGNA LATINA
Redactor Şef: STARPRESS CANADA,
www.valcea-turism.ro

A consemnat: Ligya Diaconescu 
Revista Internaţională STARPRESS 
www.valcea-turism.ro 

Topice: Diverse | Comments Off on La Montréal s-a deschis Centrul Cultural al Românilor de pretutindeni!

Comentarii închise.