Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserica din Deal…

de Horaţiu Nacu | Iunie 30, 2009

Deşi locuiesc în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi chiar lucrez în acest judeţ, nu am ştiu de existenţa unor “monumente istorice” din această zonă. După începerea colaborării cu situl www.BISERICI.org, am început să îmi dau seama de potenţialul turistic al judeţului, mai bine zis al întregii zone transilvănene. Biserici, muzee, muzee săteşti, etc. sunt o parte din locurile pe care le-am vizitat în ultimii 2 ani de când sunt colaborator al acestui sit.

Bisericile evanghelice (lutherane) din Transilvania sunt sau pot fii pentru noi un real potenţial turistic. Se pot amintii aici bisericile evanghelice din localităţile: Bistriţa – biserica despre care s-a scris foarte mult în urma incendiului de care cred că aţi auzit, Herina – un adevărat simbol, Teaca – speram să se continue renovarea, Viile Tecii – din această biserică a mai rămas doar turnul, Dipşa – cu zidul ei de aparare împotriva inundaţiilor, Jelna – turnul cu clopot încă funcţional dar şi ruinele bisericii, Crainimat – devenită biserică ortodoxă, Posmuş, Logig, Lechinţa – cu fortificaţiile ei, Albeştii Bistriţei, şi multe alte asemenea biserici din care astăzi doar puţine mai sunt folosite.

Biserica lutherană BistriţaBiserica lutherană Bistriţa
Biserica lutherană HerinaBiserica lutherană Teaca
Biserica lutherană Viile TeaciiBiserica Scroafei Dipşa
Ruinele Biserici lutherane JelnaBiserica lutherană Crainimat

De asemenea o multitudine de bisericuţe sau biserici din lemn, la Budurleni, Sărata, Bistriţa, şi alte multe asemenea biserici, majoritatera transformate în muzee, doar câteva mai sunt folosite în cadrul bisericesc.

Biserica de lemn SărataBiserica de lemn Bistriţa
Biserica de lemn BistriţaBiserica de lemn Bistriţa

O serie de muzee săteşti s-au amenajat în această zonă, de către localnici, de profesori devotaţi, cu sau fara sprijinul autoritatilor locale, muzee care adăpostesc multe de obiecte foarte vechi şi valoroase, dar care sunt vizitate rar spre foarte rar, deoarece nu se ştie de existenta lor ele ne fiind incluse în circuitele turistice standard. Asemenea muzee se pot întâlnii la Archiud, Ocniţa, precum şi în alte multe localitaţi ale judeţului.

Să nu uitam că în judeţul nostru s-au născut sau au activat o serie de scriitori şi poeţi ale căror case memoriale sunt amenajate, reamenajate şi deschise publicului larg.

Impulsul pentru acest articol l-am primit în momentul în care, am vizitat Muzeul Judeţean din Bistriţa din cauza unei bisericuţe de lemn pe care am zarit-o prin porţile larg deschise ale muzeului. Am descoperit aici o serie de oameni implicaţi şi binevoitori, de la care am primit o serie de informaţii utile.

Biserica de lemn – “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

Biserica lutherană BistriţaEste situata în localitatea Bistriţa, în curtea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea la Căşei, judeţul Cluj, biserica a fost vândută un secol mai târziu parohiei din Chiueşti care la rândul ei, în anul 1894 a dăruit-o credincioşilor din Leurda.

Biserica de lemn BistriţaBiserica de lemn BistriţaMonument istoric de dimensiuni modeste, cu un bogat decor sculptat, biserica de la Leurda se înscrie în rândul bisericilor de lemn cu elemente caracteristice – pronaos, naos, altar, cu turnul clopotniţei aşezat deasupra pronaosului, cu altar octogonal , cu panouri de tamplarie între altar şi naos, si între naos şi pronaos. Tipul de construcţie al bisericii este caracteristic secolului al XVIII-lea. Porţile împărăteşti ale iconostasului se păstrează astăzi la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca şi datează de la sfârşitul aceluiaşi secol.

Biserica de lemn BistriţaFundaţia este realizată din piatră de râu, iar pereţii sunt construiţi din bârne de stejar încheiate în a-a numita ,,coadă de rândunică”. Pentru construirea bolţilor altarului, a naosului şi a tavanului pronaosului s-au folosit blăni (scândură grasă) de brad.

În interior, biserica a fost pictată în secolul al XIX-lea de zugravii de la Nicula. Datorită stadiului avansat de degradare din pictura originală se păstrează foarte puţin şi aceasta doar pe suprafeţe mici. Atât relieful cât şi clima au contribuind la deteriorarea bisericii, şi astfel au impiedicat menţinerea acesteia într-o stare bună.

Biserica de lemn Bistriţabisdeal_13.jpgÎn ceea ce priveşte pictura au fost identificate scene precum cei 12 Apostoli care-l incadrează pe Isus, scena Păcatului originar, Maica Domnului, Scena Judecăţii de Apoi, scena Sfintei Treimi şi Punerea pe Cruce,… Sculptura din interiorului bisericii este reprezentată de motivul funiei răsucite, un element mult întrebuinţat în arhitectura bisericilor româneşti. Nu lipseşte nici motivul soarelui, un alt motiv de străveche tradiţie românească.

Ajunsă într-o stare deplorabilă, biserica de la Leurda a fost abandonată în anul 1926. În anul 1997 s-a hotărât mutarea şi restaurarea ei la Bistriţa, iar din octombrie 1998 se afla în curtea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Alături de bisericuţă, în curtea aceluiaşi muzeu judeţean se mai află o frumoasă căsuţă de lemn, ce poate fi vizitată.

Programul de vizitare al muzeului este:
vara de la ora 10.00 la ora 18.00, luni – închis;
iarna de la ora 9.00 la ora 17.00 , luni – închis.

Biserica de lemn BistriţaBiserica de lemn BistriţaBiserica de lemn Bistriţa

Mulţumesc pe această cale conducerii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru acceptul de a ne furniza informaţiile necesare realizării acestui articol.

 

Topice: Descrieri | Comments Off on Biserica din Deal…

Comentarii închise.