Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Comunicarea în presa on line…

de Ionela van Rees- Zota | August 24, 2010

Cât de importantă este comunicarea în presa scrisă, dar cu presa on-line?
În ultimul timp, numeroase publicaţii tipărite şi-au încetat activitatea, tocmai ( spun ele, datorită crizei economico-financiare globale), care s-a făcut simţită pretutindeni, marile publicaţii optând şi pentru ediţii on line.
Care este avantajul noilor formate? Dar dezavantajul? Oare o publicaţie tipărită este „mai serioasă” decât una on- line? Care din cele două oferă o credibilitate mai mare, dar o informaţie vastă accesibilă cât mai multor cititori?
În acest moment, internetul este din ce în ce mai utilizat, iar scara de fructificare a informaţiilor pe această cale este vizibilă.
De obicei, obiectivul este de a convinge cititorul să acţioneze , implicit pentru a afla mai multe depre produsul pe care îl oferi, şi anume, informaţia. Acest lucru se poate face prin mai multe mecanisme: să se aboneze la newsletter, să se înscrie la un concurs, să participe activ la comentariile materialelor publicate etc.
Putem susţine teoria succesului jurnalismului on-line pe baza următoarelor argumente sunt: internetul, publicaţiile şi blogurile sunt deja existente şi funcţionabile, ele oferă în acelaşi timp şi metoda ce-a mai rapidă de informaţie, cititorul fiind doar la un click distanţă de situl respectiv, fără să realizeze un efort prea mare.
Avantaj al internetului, mai este şi faptul că într-un timp record, poţi avea cititori din toate colţurile lumii, nemaipunând la calcul şi faptul că orice informaţie poate fi copiată, apoi imprimată.
Nu trebuie omis că o informaţie ( ştire) cu cât trece mai mult timpul de la publicarea acesteia, interesul cititorului scade, fiind uitat evenimentul respectiv, ştirea fiind acaparată de noile ştiri „fierbinţi”. Unii specialişti spun că viitorul presei va fi pe internet, iar acest lucru este valabil şi datorită cererii din ce în ce mai mare de informaţii, produse cu costuri relativ mici, faţă de tipărirea unei publicaţii, şi distribuirea ei.
O altă fază importantă a ştirilor se referă la impactul pe care acestea îl au. Dacă eşti posesorul unui site, îţi va fi foarte uşor să afli prin diverse motoare de monitorizare cât de mulţi clienţi / beneficiari au citit ştirile din acea zi, de câte ori a fost afişat un material, dar nu în ultimul rând, ţara de unde provin cititorii, durata vizitei pe site şi chiar programul folosit la căutarea acestuia (materialului) .
Internetul a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă, iar numărul utilizatorilor lui e tot mai mare, numărul cititorilor on line crescând de până la cinci ori în ultimii ani.
Shoppingul pe Internet sau alte servicii sunt acum o realitate. În aceste condiţii, publicitatea pe Internet a început să crească tot mai mult.
Cititorul este din ce in ce mai atras de ziarele on-line datorită posibilităţilor multiple ale acestora faţă de presă scrisă: conţinut original, fotografii, arhive, posibilităţi de participare a utilizatorilor, stratificarea conţinutului, navigare facilă, forum, convergenţă mediilor, posibilităţi de „customizare” şi încă un amănunt, deloc de neglijat: gratuitatea informaţiei.
Avantajul publicităţii presei on – line se referă la faptul că se pot face schimburi de link-uri, parteneriate reciproce, prin care partenerii să-şi promoveze pagina, oferind astfel fiecărui individ interesat posibilitatea de aţi cunoaşte site -ul.
Dar acum ne întrebăm: vor dispărea publicaţiile tipărite?
Cu siguranţă nu. Aşa cum bibliotecile virtuale nu au dus la eliminarea cărţii tipărite, tot aşa nici presa electronică nu va fi groparul celei tipărite. Plăcerea de a ţine un ziar în mână îi va face pe oameni să ceară în continuare acest gen de presă. Dar cu siguranţă importanţa presei electronice faţă de cea scrisă va creşte considerabil.
Marile nume de pe piaţă nu vor avea de pierdut de pe urma migraţiei cititorilor pe internet. Un brand renumit va rămâne acelaşi, chiar dacă-şi transfera informaţia şi pe alte suporturi. Provocarea viitorului va fi însă o combinare a presei scrise cu presa video şi cea electronică.

Topice: Meditaţii | Comments Off on Comunicarea în presa on line…

Comentarii închise.