Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Intemeietorii

de Mirela Corina Chindea | Octombrie 11, 2010

În urmă cu trei ani Uniunea Universităţilor Clujene şi Fundaţia OMNIA au realizat un acord de cooperare -colaborare în vederea deschiderii unui centru universitar la Viterbo, în Italia. S-a obţinut şi spaţiul necesar, s-au semnat acte legate de cooperare la nivel academic pentru studiile masterale între Uniunea Universităţilor Clujene şi Universitatea din Tuscia, apoi cele privind acordarea de diplome duble, recunoscute în România şi în Italia.
Când şi protocolul de înţelegere între regiunea Lazio şi Uniunea Universităţilor Clujene a fost semnat, totul era pregătit pentru a începe activitatea .
Septembrie 2010. Centrul universitar românesc de la Viterbo îşi aşteaptă viitorii studenţi.

Interviu

Centrul universitar românesc Viterbo, Italia

“Vrem în viitor ca Italia să ştie că noi, românii, putem forma specialişti de valoare(…)”
Prof.dr Doru Pamfil, rectorul USAMV

Stăm de vorbă cu rectorul Universităţii USAMV Cluj-Napoca, prof.dr. Doru Pamfil, în privinţa unui proiect”de minte şi de suflet ” referitor la deschiderea unei filiale a sus-numitei universităţi la Viterbo, Italia.

Domnule profesor dr. Doru Pamfil cum s-a născut acest proiect şi cine au fost promotorii?

Proiectul unei extensii a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca s-a născut cu trei ani în urmă când vechiul spaţiu al Universităţii Tuscia, din Viterbo, a devenit disponibil. Atunci ne-a venit ideea de a ajuta românii din Italia, mulţi implicaţi în domeniul agricol, de a începe sau a-şi continua studiile în limba română. După primele tatonări cu prorectorul prof. Stefano Grego am decis ca împreună cu Fundaţia Omnia să demarăm această inţiativă.

Care sunt instituţiile româneşti implicate, ce rol au fiecare dintre ele şi ce atribuţii? Există şi instituţii italiene implicate ? Care sunt acestea?

La iniţiativa noastră de colaborare cu Universitatea Tuscia s-au alăturat şi celelate cinci universităţi din Cluj cu care am lărgit proiectul iniţial şi cu Centrul Cultural Român de la Viterbo. Universitatea noastră fiind mai avansată cu demersurile de evaluare la ARACIS, va începe cursurile încă din acest an. Am reuşit să semnăm acorduri pentru diploma dublă cu universitatea Tuscia astfel că toţi absolvenţii noştri vor primi la sfârşitul studiilor şi diploma din partea universităţii italiene. Proiectul de colaborare este sprijinit şi de Primăria şi Prefectura din Viterbo precum şi de Assessoratul pentru Cultură şi Învăţământ al regiunii Lazio.

Ce implicare are MECTS (n.b. Ministerul Educaţiei din România) şi ce înseamnă acest lucru?

Ministerul român a aprobat deja proiectul nostru ca fiind un proiect pilot, primul de acest fel din afara ţării, şi care urmează a fi acreditat de ARACIS. Există în prezent demersurile făcute pentru ca cei doi miniştri ai învăţământului să se întâlnească în viitor la Viterbo.

Care sunt specializările pe care le oferiţi dvs. ca universitate românească? Dar celelalte universităţi participante la proiect , ce specializări propun ?Pregătirea în cadrul universităţii persupune şi mastere, cursuri post-universitare, doctorate?

Specializările pe care le avem în evaluare la ARACIS sunt Agricultură, Horticultură şi Zootehnie, ca forme de învăţământ la distanţă pe parcursul a patru ani. În viitor studiem posibilitatea extinderii cursurilor şi la nivel de master. În prezent masteratul se poate efectua în limba italiană la Universitatea Tuscia, ca şi doctoratul în cotutelă, cu stagii de cercetare la Cluj-Napoca şi Viterbo. Începând de anul viitor sperăm ca şi celelalte universităţi clujene, care au învăţământ la distanţă, să se alăture iniţiativei noastre.

Care sunt motivele pentru care consideraţi acest proiect foarte atractiv pentru viitorii candidaţi ?Ce credeţi că -i va atrage pe viitorii dumneavoastră studenţi? Ce noutăţi aduceţi prin acest proiect?

Am început acest demers pentru că am identificat dorinţa unor români stabiliţi în Italia de a-şi face studiile în limba română în Italia. Un motiv în plus pentru candidaţii noştri ar fi faptul că noi am înfiinţat la Viterbo o extensie a universităţii noastre, care este acreditată cu calificativul maxim şi care oferă studenţilor garanţia unor studii de calitate, recunoscute de Agenţia Română de Acreditare. Acest proiect este unic în România şi sperăm ca el să fie de succes pentru a servi ca model şi altor ţări. În prezent suntem în etapa de elaborare a unui proiect european care să susţină iniţiativa noastră.
Ce costuri presupune şcolarizarea? Aveţi şi un sistem de burse? Dacă da, cum se pot obţine acestea? Exista o limită de vârstă pentru a fi beneficiar ?

Costurile de şcolarizare sunt identice cu cele din România, 550 Euro/an. Ministerul Educaţiei are un sistem de burse pentru cetăţenii de origine română care trăiesc în Italia. Aplicaţia pentru bursă trebuie făcută individual de către student, direct la minister, dar serviciile noastre îl vor ajuta pe fiecare aplicant pentru a putea beneficia de această facilitate. Precizez de asemenea că nu există limită de vârstă pentru a fi beneficiar de bursă,întrucât educaţia este văzută ca un proces continuu, pe tot parcursul vieţii.Prin proiectul european pe care îl iniţiem dorim, printre alte obiective, să obţinem şi fonduri pentru susţinerea studiilor viitorilor studenţi.

Cine se poate înscrie la această universitate? În ce limbă trebuie să fie documentele cu care persoanele trebuie să se prezintă la înscriere? Ce documente le sunt necesare la înscriere celor care au finalizat liceul / facultatea în România? Dar celor care au studiat aici?

La universitatea noastră se poate înscrie până la 4 octombrie orice absolvent de liceu cu diplomă românească de bacalaureat. Depunerea dosarului de înscriere se poate face la Viterbo sau la Cluj-Napoca şi cuprinde doar fişa de înscriere, diploma de bacalaureat, sau copia legalizată şi o copie după actul de identitate, toate în limba română. Pentru cei care au terminat liceul în Italia este nevoie de o diplomă de bacalaureat tradusă şi legalizată în română.

Ce dotări are universitatea şi cum veţi interacţiona cu studenţii? Unde se pot adresa pentru informaţii directe ?

Centrul nostru de la Viterbo are aproape 1.000 mp şi este situat într-o superbă clădire din sec.al XIII-lea amenajată special pentru învăţământul la distanţă. În colaborare cu Universitatea Tuscia vom putea folosi 14 laboratoare şi centrul lor de practică. O bună parte din activităţi se vor desfăşura în prezenţa profesorilor noştri care datorită curselor de avion directe pot veni acum de la Universitatea noastră la extensia din Viterbo în numai 4 ore. Informaţii detaliate se găsesc pe situl universităţii noastre la www.usamvcluj.ro sau pot fi obţinute direct la telefon( secretariatul din Viterbo),39.348.320.89.24, solicitandu-le doamnei Anca Vanea.

Ce valoare vor avea aceste diplome universitare ?Vor putea fi utilizate pentru exercitarea profesiunii ? În ce ţări sunt recunoscute? Italia le recunoaşte? Vor fi recunoascute total sau parţial , adică fără sau cu susţinerea unor examene de recunoaştere -in situaţia în care persoana doreşte să-şi desfăşoare activitatea în altă ţară decât Italia sau România ?

Diploma obţinută la finalul studiilor este recunoscută în Italia, ea fiind dublată de o diplomă a Universităţii Tuscia, în baza acordurilor de colaborare, a recunoaşterii creditelor ECTS şi a examinărilor finale comune. Practic, cele două diplome sunt un paşaport profesional pentru întreaga Uniune Europeană.

Ce s-a realizat până acum ? Ce vă propuneţi pentru acest an? Ce se va petrece în anul universitar 2010-2011 ? Există obstacole? În ce constau ?

După obţinera tuturor aprobărilor de la minister, a forurilor locale şi regionale, în final, comisia de acreditare ARACIS face în prezent vizita de evaluare şi speram să obţinem autorizarea cât mai repede pentru a putea începe actvitatea din 4 octombrie. Din păcate aprobările au venit târziu şi nu am putut face o campanie de admitere adecvată, dar până la anul vom face mai bine cunoscută iniţiativa noastră. Nimc nu este simplu când faci un astfel de demers pentru prima dată, dar speram că greutăţile inerente debutului vor fi depăşite şi aşteptăm cu nerăbdare primii noştri studenţi în Italia.

Vă rog să adresaţi un cuvânt de salut tinerilor şi părinţilor acestora, celor care sunt în căutarea unor universităţi în cadrul cărora să îşi desăvârşească formarea profesională de specialitate în limba română.

Tinerilor doresc să le transmit că universitatea noastră îi aşteaptă pentru a-i forma ca specialişti europeni în colaborare cu o prestigioasă universitate italiană. Vor avea marea şansă de a studia în Italia, în limba lor maternă, fără să uite tradiţiile culturale româneşti, având în vedre că Centrul nostru universitar este fericit completat de unul cultural, care are şi o capelă ortodoxă şi este situat la 90 km de Roma, în minunatul oraş al papilor, Viterbo. Părinţi pot fi liniştiţi că urmează cursurile unei univerităţi acreditate cu “încredere ridicată” care are o extensie evaluată de ARACIS şi care le oferă o diplomă valabilă oriunde în Europa. Vrem în viitor ca Italia să ştie că noi românii putem forma specialişti de valoare care să contribuie la dezvoltarea agriculturii comunitare pentru că în viitor avem un ţel comun: să hrănim peste un miliard de europeni! Suntem gata să facem acest lucru împreună.
Vă mulţumesc pentru acestă oportunitate de a mă adresa viitorilor noştri studenţi şi aşteptăm se ne vedem la Viterbo!

Şi eu vă mulţumesc pentru a fi acceptat acest dialog, domnule profesor. Şi vă urez succes!

Viterbo, Italia, Interviu realizat la 4 septembrie 2010

Topice: Interviuri | Comments Off on Intemeietorii

Comentarii închise.