Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

“Mostenitorii si muguri de tezaur”, din Baia Mare

de Diana Grad | Octombrie 26, 2012

afis-spectcol-ansamblu-muguriFOLCLOR – Patru castigatori in prima prima seara a spectacolului-concurs “Mostenitorii si muguri de tezaur”, din Baia Mare
 autor:  Diana Grad
 

 

 
 

Muzica populara din Maramures a fost la inaltime aseara, 24 octombrie, in cadrul cunoscutului spectacol-concurs “Mostenitorii si muguri de tezaur”. Cei patru maramureseni care au urcat pe scena Casei de Cultura din Baia Mare, in prima zi a competitiei, au impresionat atat de mult juriul incat fiecare dintre ei a primit punctajul maxim, fiind la egalitate.

“Mostenitorii si muguri de tezaur” e una dintre competitiile la care viseaza sa ajunga majoritatea tinerilor interpreti de muzica populara. Privit ca o rampa sigura de lansare, concursul din Baia Mare ii pune la mare incercare pe cantareti pentru ca, pe langa probele practice, trebuie sa isi dovedeasca si cunostintele teoretice.

“Concursul este o deschidere catre cariera muzicala. De multi ani mi-am dorit sa ajung aici si iata ca acum a venit momentul”, a marturisit Nicoleta Petrehus, una dintre participantele care a reprezentat zona Chioarului si care a urcat pe podium aseara.

Tinerii interpreti spun ca au mai mari emotii cand se prezinta in fata juriului, pentru evaluare, decat atunci cand sunt in timpul probelor. Asta pentru ca punctele sunt acordate de artisti cunoscuti de muzica populara – adevarate modele pentru concurenti.

„Sincer, din juriu, doamna Angela Buciu e cea care ma face sa am emotii mai mari… Dar poate nu o sa ma uit la ea si imi vor trece emotiile”, a spus, zambind, Carmen Stetco, concurenta care a reprezentat zona Maramuresului istoric.

Intalnirea cu concurentii si publicul i-a incantat pe realizatorii emisiunii „Tezaur Folcloric”, care sunt de parere ca Maramuresul e unul dintre judetele cu mare potential in ceea ce priveste muzica populara. “E firesc sa venim aici mereu, pentru ca s-a creat in timp o legatura cu totul speciala intre Tezaurul Folcloric, maramureseni si Ansamblul Transilvania. Si, ca sa tinem vie aceasta legatura, trebuie sa batem drum lung si sa venim aici”, a declarat realizatoarea Marioara Murarescu.

Pe langa zecile de artisti care au publicul tinut in priza, in prima seara a manifestarii, si-au facut loc pe scena si „mugurasii”, spre deliciul celor prezenti.

Muzica populara e o obligatie de la tati. Pentru aceasta seara, am pregatit cantecul „Io-s Marie din Botiza”, pentru ca sunt pe jumatate maramureseanca, pe celalata jumatate moldoveanca si pe mijloc bucuresteanca”, a spus Mariuca Sidau.

Castigatorii din prima seara a concursului au fost Nicoleta Petrehus, Carmen Stetco, Catalin Busecan si Andreea Botis.

Spectacolul continua si in aceasta seara, la Casa de Cultura a Sindicatelor. Pe langa concurenti, pe scena va urca si maestrul Dumitru Dobrican, care aniverseaza 45 de ani de activitate si care va fi sarbatorit cu mare fast.

Evenimentul va incepe la ora 18.00 iar printre cei care vor canta in fata publicului se numara Dumitru Farcas, Angela Buciu, Nicolae Sabau, Cristian Pomohaci, Nicolae Muresan, Liliana Laichici, Anghelina Timis, Radu Ciordas, Georgel Nuca, Ruxandra Pitulice si Marinel Petreus.

 

 eMM.ro

Topice: Diverse | Comments Off on “Mostenitorii si muguri de tezaur”, din Baia Mare

Comentarii închise.