Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

SUB EGIDA LIGII SCRIITORILOR-CÂND AMINTIRILE SE-NTORC CA PĂSĂRILE CĂLĂTOARE

de Alexandru Florin Țene | Noiembrie 23, 2012

Sub egida LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI 
  
Medalionul literar-muzical “Când amintirile se-ntorc ca păsările călătoare“ 
  
Noaptea încă învăluia cu mantia ei străzile Clujului care dormeu pe cearceful de lumină al lampadarelor, când un grup de membri ai Ligii Scriitorilor se îndreptau cu un taxiu spre Gară pentru a se deplasa la Ulmeni-Maramures, unde în după amiaza zilei de sâmbătă, 17 noiembrie a.c, se va desfăşura un eveniment cultural deosebit. 
  
După o întârziere de o oră şi jumătate a acceleratului ce venea de la Bucureşti am pornit la drum. Trenul ca un şarpe fosforescent aluneca cu viteză într-un sacadat marcând secundele ce se scurgeu. Oprind în Gara Gherla am discutat între noi despre istoricul acestui oraş unde au fost descoperite urmele castrului roman în care au staţionat Ala II Gallorum et Pannoniorum, oraş atestat documentar la 6 ianuarie 1291, menţionat ca nume Gerlahida. Ne-am adus aminte că aici trăiesc şi scriu doi prozatori T. Ungureanu şi I.Dămăcuş. Părăsind gara, acceleratul străfulgera cu viteză întunericul ce mai stăruia peste întinsele câmpii străjuite la orizont de umbrele dealurilor. După mai bine de o jumătate de oră s-au arătat luminile municipiului Dej. Atestat documentar la 1061, sub denumirea Dees. În cele câteva minute staţionate, pentru a schimba locomotiva, ne-am amintit că aici a trăit poetul şi criticul literar Radu Săplăcan, stins prea devreme, că poeta Raveca Vlaşin ne trimite din vechiul Comitat Solonoc-Dăbâca poezii scrise cu sensibilitate. 
  
Ajunşi la Jibou mantia nopţii a devenit de un albastru stelar.Ne-am amintit că purta numele de Sibo, fiind un punct de popas în drumul sării de la Dej. Aici a locuit o vreme latinistul Vasile Sav şi soţia istoricului Ilie Vulpe, Florina. 
  
Ajunşi în Gara Ulmeni-Maramures pe peron ne-a aşteptat preotul Stavrofor Radu Botiş, scriitor, membru al Ligii Scriitorilor, organizatorul acestui eveniment cultural, în colaborare cu dr.Mihai Ganea, preşedintele Filialei Maramureş al Ligii Scriitorilor. 
  
Micul orăşel care este atestat documentar de prin anul 1405 sub numele Silimeghiu ne-a primit cu răsăritul soarelui alături de prietenia călduroasă a părintelui Radu Botiş, autor a multor cărţi religioase. 
  
Frumoasa manifestare desfăşurată într-un local din centrul localităţii, la care au participat mulţi iubitori de cultură, scriitori maramureşeni, membri ai Ligii Scriitorilor şi ai Uniunii Scriitorilor, a fost conducă de criticul literar Virginia Paraschiv. Cu acest prilej a fost lansat volumul „FC Baia Mare -GENERAŢIA MATEIANU “, de cunoscutul ziarist sportive Ion P.Pop, membru al Ligii Scriitorilor.Despre această carte au vorbit fotbalişti care au jucat la FC Baia Mare în perioada Mateianu: Adalbert Rosynay, Zoltan Ille şi Marin Sabou, au mai vorbit Radu Botiş, Mihai Ganea, Vasile Morar, Traian Rus, actorul Doru Fârte, Milian Oros, ziaristul Gelu Dragoş,Viorel Pop, Ioan Matieş şi mulţi alţi, inclusiv autorul. Au recitat tinerele poete Tabita Lavinia Pop şi Mădălina Zete.  
  
În acest context Al.Florin Ţene, aflat în prezidiu, a vorbit despre amintirile sale petrecute în tinereţe la Baia Mare, când a înfiinţat Cenaclul literar, NORD, în 1962, împreună cu regretatul poet şi coleg de facultate Vasile Radu Ghenceanu, pictorul Mihai Olos, şi poetul Ion Ghiur. Amintindu-şi de vizitele sale în casa sculptorului Vida Gheza şi multe alte amintiri care, încă, mai dau culoare istoriei locale.  
  
Au mai fost prezentate cărţile semnate de Titina Nica Ţene, Radu Botiş, Viorica Găinaru-Tazlău, Gelu Dragoş şi Al.Florin Ţene. 
  
Liga Scriitorilor, prin preşedintele ei a înmânat Diplome de Excelenţă scriitorilor dr.Mihai Ganea şi Radu Botiş, pentru întrega activitate în promovarea literaturii române, iar Al.Florin Ţene a primit DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ din partea Asociaţiei Presei Sportive din România pentru contribuţia deosebită adusă la promovarea prin scris al sportului românesc, iar din partea Asociaţiei Cultural Creştin Umanitară ARS VIVAT “Diploma de Excelenţă “, pentru promovarea culturii şi artei româneşti. 
  
Manifestarea s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de Corul de fete VOCI MARAMUREŞENE “Leru-I ler şi dalbe flori “. Solistă fiind Andreia R. Botiş. Asistenţa tehnică cu aparatură performantă a fost asigurată de dr.Mihai Ganea. 
  
Ne-am întors când noaptea învelise cu plapuma ei Capitala Ardealului pentru un somn binemeritat. 
  
Al.Florin Ţene 

Topice: Diverse | Comments Off on SUB EGIDA LIGII SCRIITORILOR-CÂND AMINTIRILE SE-NTORC CA PĂSĂRILE CĂLĂTOARE

Comentarii închise.