Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

„MINIONA”

de Ion C. Ștefan | Februarie 12, 2013

 Dramă în trei acte, Editura Arefeana, 2011

Autoare IOANA STUPARU

 O nouă abordare

 Afirmată ca prozatoare, ziaristă şi critic literar, doamna Ioana Stuparu încearcă acum, cu succes, să scrie teatru. Titlul piesei Miniona se potriveşte de minune cu tematica aleasă. Poate fi un teatru radiofonic şi de spus pe scenă, într-un spaţiu restrâns, cu un număr mic de personaje. Coperta MINIONAEste ceea ce, în proză, s-ar numi schiţă, prezentându-ne, cu talent şi umor, o singură secvenţă din viaţa unei fabrici de textile. Pe vechiul director, un om capabil, drept şi corect, muncitorii îl alungaseră, fiindcă aşa se abişnuia după 1989, adică o schimbare cu orice preţ, fără ca oamenii să se gândească la consecinţe.

Şi, în locul lui, ministrul de resort a adus o Minionă: o doamnă micuţă de statură, elegantă, potrivită poate pentru alte îndeletniciri, dar nepricepută la industria textilă şi la conducerea unei fabrici. Abia atunci lucrătoarele şi funcţionarele îşi dau seama că Miniona nu este femeia potrivită la locul potrivit şi hotărăsc s-o schimbe. Cum procedează? Mai întâi printr-o grevă japoneză, apoi prin grevă generală, prin ocuparea biroului directoarei şi deplasarea întregului colectiv revoltat la Bucureşti, unde ministrul, forţat de împrejurări, aprobă schimbarea Minionei şi înlocuirea cu un om din afară.

Dar, lovitură de teatru, în final: la poarta unităţii apare tot fosta directoare… Surprize şi ipoteze… Un teatru care rămâne deschis chiar după lăsarea cortinei, cum însăşi viaţa ne oferă mereu surprize…

O piesă bine gândită şi scrisă cu talent.

Îi urez doamnei Ioana Stuparu succes şi în acest dificil gen literar aşa cum s-a bucurat şi în cele abordate mai înainte!

 

               

                                                                                             

Topice: Recenzii | Comments Off on „MINIONA”

Comentarii închise.