Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Împărătia Cerurilor

de Jianu Liviu-Florian | Mai 8, 2013

De mai bine de 2000 de ani, se spune ca “Imparatia Cerurilor este aproape”. „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape.” , spunea Iisus. Pavel a asteptat-o sa vina in fiecare clipa. In fiecare zi se mai amana odata. Si inca odata. Parea  sa intarzie la nesfarsit. Parea sa fi uitat de sine. Undeva, unde nici nu se stie daca a existat vreodata.

Sa se fi inselat si sa se insele toti oamenii care au crezut si cred, din toata fiinta lor, in ea, si au trait si traiesc, pentru ea?

Ea, Împărătia lui Dumnezeu, care „nu  este mâncare si băutură, ci dreptate, pace si bucurie în Duhul Sfânt?” Ea, in care „ ca să intre cineva … trebuie să se nască din apă si din Duh, să fie nevinovat ca pruncii, să rabde multe scârbe în viată si să se silească în toată viata la lucrul poruncilor Domnului”?

M-am gandit ca asa cum nimeni nu stie cand va muri, nimeni nu stie cand va veni Imparatia Cerurilor. Ca  ne facem planuri: pentru o zi, pentru o luna, pentru un an, pentru o viata. Dar nimeni nu stie daca peste o secunda va mai trai. Si poate ca dupa moarte, vom cunoaste daca viata noastra este demna, sau nu, de Imparatia Cerurilor. Si atunci, Imparatia Cerurilor nu mai este  asteptarea unui eveniment incert, si ipotetic. Ci este confirmata de certitudinea mortii noastre indubitabile.  

Aveau dreptate cei care ii afirmau apropierea. Isi anuntau credinta ca nu sunt nemuritori pe aceasta lume. Ca moartea fiecaruia trage o linie sigura dupa viata fiecaruia. Si ii cumpaneste roadele.

Poti sa intri dupa moarte in lumea dreptatii, pacii, si bucuriei, daca ai fost nedrept, zavistnic, si nu te bucuri intelept de darul vietii? Si daca poti sa intri, cat vei putea sa rezisti intr-un mediu care iti este ostil?

Clipa de clipa, zi de zi, fiecare om este un paianjen. Care isi tese, cu voie, sau fara voie, plasa propriei Imparatii. In cele din urma, paianjenul moare, si sufletul omului ramane in plasa lumii pe care si-a creat-o.

Cred si eu ca Imparatia Cerurilor este aproape. Chiar daca nu ar exista nicio Imparatie a Cerurilor dincolo de moarte. Moartea ne este aproape. Si fiecare om isi construieste, in timpul vietii, o Imparatie care “nu este mancare si bautura, ci dreptate, pace si bucurie”.   Drumul pana la Duhul Sfant il afla sfintii stiuti, si nestiuti. Noi, ceilalti, ne aflam dreptatea, pacea, si bucuria, in roadele vietii noastre…

 

8 mai 2013

 

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian

Topice: Diverse | Comments Off on Împărătia Cerurilor

Comentarii închise.