Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

„EROII… PORT DRAPELUL ȚĂRII”

de Ilie Bucur | Iunie 15, 2013

PICURI     DE    ÎNȚELEPCIUNE

1. „EROUL” e – și ce rău îmi pare că ne servim de un nume de împrumut la un popor care nu are cuvânt pentru eroism, fiindcă eroismul a fost veacuri întregi, felul de a fi al unui popor întreg, bătut din veac în veac de toate furtunile! – „EROU” e oricine care fără gând la el însuși a dat tot ce avea României; cu atât mai erou, cu cât a jertfit mai mult și cu cât a cerut mai puțin, cu cât i-a fost mai puțin recomandat sau poruncit să fie așa, cu cât a tras mai puțin din cărți și din exemple străine și cu cât mai mult i-a venit să facă așa din adîncul, neîntrebat și neîncercat de nimeni, al firii moștenite din strămoși. – „EROU” e acela care a primit datoria sa așa cum nimeni n-ar fi fost în stare să facă și care  a pregătit astfel și pe alții pentru a face ca dânsul”.

Nicolae Iorga (1871-1940),

cel mai mare istoric român, scriitor, publicist,

om politic patriot

***

 

2. Cântați  „EROI”, imnul martirilor, care de zeci de veacuri au sângerat pentru libertatea de azi. Cântați lauda vitejilor, care în singurătate și uitare au apărat de veacuri patria daco-romană de azi. Preamăriți, „EROI” întorși din moarte, pe „EROII” prieteni care acolo departe, pentru gândul nostru, tot așa de puternic ca pentru gândul lor „au biruit prin moarte”.

Vasile Pârvan(1882-1927),

istoric și arheolog

 

***

 

3. „Descoperiți și-n plecăciune mă rog la bunul Dumnezeu, / Vă ierte de-ați făcut păcate și dacă sufletul vi-i greu, / Și-n raiul ne-ncăput vă pună să veșniciți cât lumea fie / Pe voi, eroii țării mele, ce-mi însfințiți străbuna glie”. Și-o lacrimă cât bob de rouă vă las pe soclul ros de vânt / Și-un muc de sfântă lumânare la nerostitul nost, cuvânt, / Că voi ați fost de sorți aleșii, din ceia mulți și pătimiți  / Să fiși eroii țării mele, urcați la ceruri și-nsfințiți”.

Mircea Dorin Istrate (1945 -),

poet imnolog creștin, colonel patriot S.R.I.

 

 

„1001 CUGETĂRI”

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

 

 

Topice: Meditaţii | Comments Off on „EROII… PORT DRAPELUL ȚĂRII”

Comentarii închise.