Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

de Ilie Bucur | Iulie 13, 2013

1. „ROMÂNI”… ”NU TRĂIȚI” ca pasărea aceea care se cheamă cuc, care-și dă ouăle de le clocește alte păsări și-i scot puii, ci fiți ca șoimii și vă păziți cuibul (țara) vostru”.

Neagoe Basarab (?-1521),

domn al Țării Românești între 1512 -1521

***

 

2. „TINEREȚEA” rămâne totdeauna o speranță și o mângâiere. Dar numai atunci când ea înseamnă entuziasm creator pentru un ideal; când este pătrunsă de sentimentul datoriei de îndeplinit, învățând a servi, înainte de a comanda; când este supusă disciplinelor necesare și severe, întovărășite de sentimentul responsabilității personale și colective și, în sfârșit, când este credincioasă tradiției patriei. Căci tinerețea nu înseamnă rupere, ci solidaritate între generații, în continuitatea lor permanentă”.

Dimitrie Gusti (1888-1955),

sociolog, filosof, estetician

***

 

3. „La începutul secolului trecut, un om sărac lipit pământului, și-a încercat sorocul vieții, trecând oceanul și ajungând în țara tuturor speranțelor-America. Aici, omul serios și disciplinat, după mulți ani de umilință și sudoare a ajuns un om foarte bogat. În acest timp, rudele și prietenii, l-au uitat total. S-a întors în țară, și îmbrăcat cu hainele unui om sărac a bătut la ușile rudelor și prietenilor, dar cu excepția câtorva copii sărmani toți i-au întors spatele”. Atunci, omul bogat, și-a ridicat un palat și și-a chemat rudele și prietenii; Aceștea mirați de marea schimbare, au început să se lingușească pe lângă ruda lor cea săracă; în momentul când invitații trebuiau să sosească, aceștea s-au lovit de o situație neașteptată: porțile palatului erau închise și pe o plăcuță scria „PREA TÂRZIU”.

„Dragii mei creștini! Și Iisus Hristos Domnul nostru a venit în lume pentru a noastră mântuire în „chip de rob”, dar ai Lui nu l-au cunoscut, ci mai mult L-au răstignit. Azi Hristos bate din nou la porțile noastre și ne roagă să-L primim dar mulți dintre noi închidem porțile sufletului. Să fim atenți ca la judecata de apoi, să nu ne trezim în fața noastră cu inscripția ”PREA TÂRZIU”.

 

„1001 CUGETĂRI”

Preot Ortodox Român  Ilie Bucur Sărmășanul

 

Topice: Meditaţii | Comments Off on PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Comentarii închise.