Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

SĂRBĂTORIREA NAŞTERII MÂNTUITORULUI

de Elena Trifan | Ianuarie 7, 2014

SĂRBĂTORIREA NAŞTERII MÂNTUITORULUI,

BISERICA “CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI”, PLOIEŞTI, 2013

 

Credincioşii catolici din parohia „Cristos, Regele Universului” s-au pregătit pentru întâmpinarea Naşterii Mântuitorului prin post, rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, milostenii.

Pentru Sărbătoarea Crăciunului au împodobit Biserica cu buchete de flori albe, brazi proaspeţi şi au pregătit ieslea naşterii lui Isus care a rămas în Biserică până la data de 6 ianuarie.

În noaptea de Crăciun a fost susţinut un concert de colinde şi oficiată Liturghia solemnă dedicată naşterii Mântuitorului.

Au fost citite texte religioase şi intonate cântece referitoare la naşterea Mântuitorului.

În predica ţinută la această Liturghie părintele Iosif Imbrişcă a menţionat că lecturile citite sunt o invitaţie la bucurie legată de misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu, care a reuşit ceea ce nu a reuşit niciun împărat al lumii, mântuirea omenirii prin propriul sacrificiu.

Prin venirea lui Isus în lume relaţia cer-pământ, Dumnezeu-om a devenit biunivocă, într-o mişcare de viceversa, cum a numit-o părintele preluând titlul unui roman.

Cerul s-a deschis, Isus a coborât din slava Sfintei Treimi, s-a întrupat, luând chip uman, s-a umilit şi s-a smerit pentru ca iubirea lui Dumnezeu pentru noi să se poată împlini, iar noi prin sacrificiul Lui, prin faptele noastre să putem deveni fii ai lui Dumnezeu şi să ne urcăm la cer.

La naşterea lui Isus a început şi naşterea noastră spirituală.

Credincioşii au fost sfătuiţi să poarte ceva din taina luminii de Crăciun care se poate manifesta prin iubire, respect, întrajutorare a aproapelui nostru.

În prima zi de Crăciun au fost oficiate trei slujbe.

După cum menţionează părintele Andrei Dumitrescu Ziua de 25 Decembrie este o zi cu soare, atât afară cât şi în inimi, un dar al lui Dumnezeu, deoarece inaugurează timpul Crăciunului, pentru care Biserica ne arată aspecte ale întrupării lui Isus Cristos ca Fiu al lui Dumnezeu şi ca om pentru a mântui lumea prin jertfa Sa.

Au fost citite lecturi religioase din “Cartea profetului Isaia” (52,7-11), din “Scrisoarea către evrei” şi din “Evanghelia după Sfântul Ioan” (1,1-18).

Având ca punct de plecare “Evanghelia după Ioan” părintele Andrei Dumitrescu  a realizat un comentariu pertinent despre Cuvântul lui Dumnezeu prin care a fost creat Universul şi despre puterea ambivalentă a cuvântului obişnuit de a zidi sau a distruge.

Credincioşilor li s-a făcut recomandarea de a-l primi pe Isus Cristos în viaţa lor, deoarece el le aduce vindecarea, le aduce pacea, le aduce iubirea şi prietenia.

Aceasta se poate realiza prin rugăciune, prin sacramente, prin respectarea angajamentelor de iubire de la botez.

În timpul slujbelor religioase din zilele de Crăciun în semn de adoraţie fată de Isus când a fost rostit Crezul credincioşii au îngenuncheat în momentul când a fost amintită întruparea lui Isus.

Corul de copii a susţinut un spectacol de colinde şi poezii în biserică şi Moş Crăciun le-a oferit daruri.

La slujba de adoraţie din seara primei zile de Crăciun părintele Iosif Imbrişcă a menţionat că întruparea Fiului lui Dumnezeu ne aduce comuniunea cu Dumnezeu şi cu oamenii.

Isus este cel care poate restabili echilibrul iniţial Dumnezeu-om, distrus de către Adam şi ne poate ajuta să trăim într-o lume fără moarte, fără nedreptăţi, fără suferinţă, în dragoste şi respect faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

Cine răneşte inima aproapelui său, răneşte, de fapt, inima lui Isus.

De asemenea, părintele Iosif Imbrişcă a remarcat frumuseţea vieţii în zilele de Crăciun când este mai multă linişte şi sunt mai puţine infracţiuni.

Oamenii au fost sfătuiţi să trăiască în comuniune cu Dumnezeu şi cu cei din jurul lor.

A doua zi de Crăciun au fost scoase în evidenţă faptele Sfântului Ştefan, primul martir din istoria creştinismului. El a fost martirizat, deoarece şi-a exprimat iubirea faţă de Isus încercând să demonstreze că Isus Cristos era adevăratul Mesia. Credincioşilor li s-a făcut recomandarea de a mărturisi la rândul lor credinţa în Cristos şi altora.

În cea de-a treia zi de Crăciun a fost citit din “Evenghelia după Ioan” fragmentul Învierii lui Isus, deoarece Isus nu şi-ar fi îndeplinit rolul de Mântuitor al omenirii dacă naşterea nu ar fi fost urmată de pătimire şi Înviere.

Au fost rostite urgăciuni pentru sănătate, ajutor şi sporul casei.

Fiecare slujbă de seara din cele trei zile de Crăciun s-a sfârşit cu un moment de adoraţie euharistică şi un moment de rugăciune personală în faţa Sfântului Sacrament.

Isus a fost invocat să se coboare în inimi, să le cureţe, să le umple de iubire şi să le vină în ajutor.

Slujba din cele trei zile de Crăciun de la Biserica “Cristos, Regele Universului” din Ploieşti s-a desfăşurat într-o atmosferă de strălucire, puritate, prospeţime, solemnitate, armonie, bucurie, smerenie, sacralitate, în care dragostea faţă de Isus s-a împletit cu recunoştinţă, deoarece s-a întrupat pentru binele omenirii şi cu angajamentul de a-l avea mereu aproape, de a-l primi şi păstra în suflete.

 

 

Elena Trifan 

Topice: Descrieri | Comments Off on SĂRBĂTORIREA NAŞTERII MÂNTUITORULUI

Comentarii închise.