Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

LANSAREA ANTOLOGIEI „POEŢI ROMÂNI SLĂVIND DUMNEZEIREA”,

de Elena Trifan | Iunie 3, 2014

LANSAREA ANTOLOGIEI „POEŢI ROMÂNI SLĂVIND DUMNEZEIREA”,
COORD. ELENA ARMENESCU

Marţi, 20 mai 2014, din iniţiativa doamnei Elena Armenescu la Centrul Socio-Cultural „Jean- Louis Calderon” al Primăriei sectorului 2, din Bucureşti, în cadrul Mişcării Mondiale a Poeţilor de Pretutindeni (The World Poetry Movement – WPM) a avut loc lansarea Antologiei „Poeţi români slăvind dumnezeirea.”
Cartea este coordonată de doamna Elena Armenescu, medic şi scriitor bucureştean, membră a Uniunii Scriitorilor din România, şi este dedicată Sfinţilor Mucenici Brâncoveni de la a căror moarte martirică se împlinesc 300 de ani.
În paginile cărţii pot fi întâlnite un „Cuvânt înainte” semnat de doamna Elena Armenescu, creaţiile riguros selectate ale unui număr de 29 poeţi clasici „Dosoftei, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Nichifor Crainic, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Octavian Goga, Panait Cerna, Vasile Militaru, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Bartolomeu Valeriu Anania, Adrian Maniu, Ioan Alexandru, Valeriu Gafencu, Alexei Mateevici, Grigore Vieru, G. Tutoveanu, Magda Isanos, Ştefan T. Neniţescu, Daniel Turcea, Leonida Lari, Zoica Laţcu, Traian Dorz, George A. Petre, Mircea Dem. Rădulescu, George Gregorian, Al. T. Stamatiad, cât şi un număr de 23 poeţi contemporani: Cezarina Adamescu, Aurel Anghel, Elena Armenescu, Dan Bodea, Radu Botiş, Anne Marie Bejliu, Geo Călugăru, Galina Furdui, Ion Horea, Liviu Florin Jianu, Mihail Milea, Victoria Milescu, Nicolae Horia Nicoară, Iuliana Paloda-Popescu, Monica Pillat, Petru Demetru Popescu, Radmila Popovici Paraschiv, Mihai Prepeliţă, Florian Saioc, Ioana Stuparu, Elena Trifan, Marin Voican Ghioroiu, Claudia Voiculescu, cât şi o „Postfaţă” în care pot fi citite articolele „Spovedanii pe hârtie” de Claudia Voiculescu şi „În nimbul crucii” de prof.dr. Dan Bodea.
Pentru o mai bună cunoaştere a personalităţii fiecărui autor creaţiile acestuia sunt precedate de o scurtă autobiografie. Cartea porneşte de la ideea unui Dumnezeu unic, privit prin prisma propriei personalităţi de autori de vârste, profesii şi confesiuni religioase diferite, ramuri ale trunchiului creştin.
La festivitate au fost invitaţi poeta Paula Romanescu şi profesor univ. dr. Nae Georgescu, scriitor şi critic literar.
Activitatea a fost deschisă de către doamna Elena Scurtu, directoarea Centrului Socio-Cultural, care pe lângă aprecierile la adresa autorilor existenţi în carte, a menţionat şi deschiderea Centrului către activităţi culturale din Bucureşti şi chiar din ţară.
Doamna Elena Armenescu a mulţumit celor care au răspuns invitaţiei de a face parte din antologie pentru a aduce un gând pios celui care a fost un martir al dragostei faţă de neam şi faţă de Iisus Hristos şi în calitate de medic nu a putut să nu remarce valoarea terapeutică pe care o are poezia religioasă, ca şi clinchetul unei cădelniţe sau aroma tămâii asupra sufletului omenesc.
Cei care au luat cuvântul au evidenţiat valoarea antologiei în contextul literaturii religioase româneşti, relaţia poezie-Dumnezeu, efortul material şi spiritual făcut de doamna Elena Armenescu pentru editarea acestei cărţi, necesitatea reeditării antologiei şi, eventual, a completării ei cu alţi autori.
În memoria lui Constantin Brâncoveanu şi a patimilor lui Iisus Hristos au fost audiate un fragment din „Recviemul” lui Mozart şi doina „În Vinerea Paştelui”, pe versuri de Marin Voican Ghioroiu, în interpretarea sopranei Rodica Anghelescu.
Fiecare autor prezent în sală a citit o poezie din cele incluse în volum şi actriţa Doina Ghiţescu a recitat din poeziile autorilor consacraţi: Arghezi şi Ion Pillat.
Deşi nu este inclusă în volum, poeta Paula Romanescu a recitat din propriile poezii.
Poetului Ion Horea, aflat la vârsta de 85 de ani, prezent în carte şi în sală, i s-a acordat Diploma de Membru de Onoare din partea Asociaţiei „Academus”.
Li s-a urat „La mulţi ani!” tuturor autorilor din volum şi din sală care poartă numele de Constantin şi Elena. A fost lecturată şi poezia dedicată de Constantin Enescu Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Atât Antologia „Poeţi români slăvind dumnezeirea”, cât şi festivitatea de lansare a ei constituie un moment luminos în istoria culturală a poporului român, marcat de respectul pentru Creatorul suprem şi pentru cei care s-au jertfit pentru credinţa în El sau l-au slujit cu harul cu care au fost dăruiţi, oferind totodată o modalitate de cunoaştere, bucurie şi pace, într-o abordare transdisciplinară: istorie, religie, poezie, muzică şi interpretare dramatică.

Topice: Editoriale | Comments Off on LANSAREA ANTOLOGIEI „POEŢI ROMÂNI SLĂVIND DUMNEZEIREA”,

Comentarii închise.