Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

SERATĂ LITERARĂ, CASA DE CULTURĂ „I.L.CARAGIALE”, PLOIEŞTI

de Elena Trifan | Decembrie 22, 2014

New Image1

Casa de Cultură „IL Caragiale”, aflată în subordinea Primăriei Ploieşti, se remarcă printr-o activitate culturală foarte bogată, manifestată prin intermediul revistei, Cenaclului  şi Cercului de teatru „Atitudini”, coordonator Gelu N. Ionescu, cercuri de canto, pictură, şah, dans, editări şi lansări de cărţi etc.

Lunar la Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus”din Ploieşti este organizată o serată literară, coordonată  de domnul Gelu N. Ionescu, profesor de limba română, şi doamna inspector şcolar Rodica Georgescu, profesor de muzică.

Ultima serată a acestui an s-a desfăşurat pe data de 18 decembrie şi l-a avut ca invitat pe Domnul Academician, profesor universitar şi critic literar Eugen Simion.

Ca de obicei, au fost ţinute prelegeri, recitate poezii, interpretate arii celebre, au fost lansate cărţi şi revista „Atitudini” .

Doamna profesoară Gabriela Teodorescu, cu originalitatea care o carcterizează, le-a vorbit celor prezenţi de cei doi poeţi născuţi în luna decembrie, Nicolae Labiş şi Nichita Stănescu, uniţi de un destin dur care le-a frânt aripile  prematur, dar şi de aspecte ale operei lor, precum cel al cântecului. A fost remarcată, de asemenea, aprecierea deosebită de care poezia lui Labiş s-a bucurat din partea lui Nichita Stănescu: „Aş fi dat 10 ani din viaţă să fi scris eu poezia <Moartea căprioarei>”.

Poezia şi muzica şi-au dat iarăşi mâna pentru a crea o atmosferă sensibilă, emoţionantă şi armonioasă, în care puterea creativă a cuvântului s-a îmbinat cu  acordurile răscolitoare ale sunetului.

Membrii Cenaclului „Atitudini” au recitat poezii proprii, iar membrii Cercului de teatru cu acelaşi nume au recitat poezii aparţinând poeţilor consacraţi.

Ele au alternat cu interpretări de arii celebre realizate de către elevi de la Liceul de Artă „Carmen Silva”, Ploieşti: Antonia Tudose, Andreea Pandelescu, Bogdan Drăgănescu, care, în ciuda faptului să sunt elevi abia în şcoala generală,  se bucură de aprecieri valoroase la concursuri naţionale şi internaţionale.

Activitatea de la Muzeul de Artă a culminat cu prezentarea de către Domnul Academician Eugen Simion a celor două cărţi ale Domniei Sale: „Ion Creangă, cruzimile unui moralist jovial” şi „Cioran: o mitologie a nedesăvârşirilor.”

În stilu-i calm, distins şi riguros cu care ne-a obişnuit deja, Domnul Academician le-a vorbit celor prezenţi în primul rând de motivaţia de a scrie cele două cărţi. A considerat cartea despre Creangă, un fel de exerciţiu cu George Călinescu, un răspuns dat celor care de câteva decenii contestă viaţa şi literatura ţărănească, considerând că talentul se naşte unde vrea Dumnezeu şi că cel mai mare creator al omenirii s-a născut într-o iesle.

Au fost amintite, de asemenea, aspecte ale moralismului, ale biografiei reale şi ale celei fictive prezente în operă, ale oralităţii şi umorului specifice lui Ion Creangă.

Cartea despre Cioran, „cel mai nihilist filozof al secolului al XX-lea”, a fost scrisă pentru a-l împăca pe autor cu românii şi cu cultura românească.

Spre bucuria celor prezenţi Domnul Academician a vorbit şi despre rădăcinile prahovene ale Domniei Sale şi i-a felicitat pe toţi cei care au recitat şi au cântat în cadrul acestei activităţi.

Având în vedere că harul ne este dat, nu îl creăm, că în lume avem un Învăţător care s-a sacrificat pentru noi, activitatea de la Ploieşti s-a vrut şi un omagiu adus Naşterii apropiate a Mântuitorului, drept pentru care a început şi s-a încheiat simetric cu intonarea de colinde religioase.

 

A consemnat Elena Trifan

 

 

 

Topice: Diverse | Comments Off on SERATĂ LITERARĂ, CASA DE CULTURĂ „I.L.CARAGIALE”, PLOIEŞTI

Comentarii închise.