Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE

de Ilie Bucur | Februarie 16, 2016

“Religie şi… Cuno… Ştiinţă”

 

1. “CONSTRUIREA DE BISERICI este datoria cea dintâi şi cea mai mare. Şi aceasta deoarece, oricâte case am face în lumea aceasta, nici una nu are Sfinţenia şi Lucrarea Bisericii. Un sat creştin fără biserică este un sat fără lumină suficientă pentru suflet. De aceea, datoria noastră este de a zidi biserici în fiecare localitate creştină şi de a forma preoţi care să fie păstori de suflete pentru credincioşi. Ce-ar putea da omul în schimb pentru sufletul său? Ce-i foloseşte dacă câştigă lumea aceasta, dar îşi pierde sufletul? Aici este esenţialul vieţii pe pământ. Dacă nu avem biserică şi nu avem preot, riscăm să ne pierdem sufletul. Deageaba construim altceva, dacă nu construim în primul rând casa pentru vindecarea sufletului de păcate, pentru luminarea lui”.

***

2. “FĂRĂ PERSPECTIVĂ SPIRITUALĂ, VIAŢA UMANĂ SE REDUCE REPEDE LA MATEMATICĂ: NUMĂR DE INDIVIZI ROBOTIZAŢI ŞI CANTITĂŢI DE PRODUSE FINITE PENTRU SCOPURI BINE DEFINITE, DAR ÎNTR-O LUME ÎNCHISĂ ÎN SINE, AUTOSUFICIENTĂ”.

***

3. “NE CEREM IERTARE dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite. Înţelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultaţi şi încurajaţi în aspiraţiile lor. BISERICA noastră îi IUBEŞTE PE TOŢI TINERII, pe cei care vin la biserică şi pe cei care NU vin la Biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate”.

 

Patriarhul BOR Dr. DANIEL CIOBOTEA (1951-),

Este actual patriarh al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2007. Şcoala primară o face în satul natal Dobreşti jud. Timiş, gimnaziul în loc. Lăpuşnic acelaşi judeţ iar cursurile liceale în oraşul Buziaş şi Lugoj. În perioada 1970-1974 este student la Facultatea de Teologie din Sibiu, unde obţine şi licenţa,  iar imediat, doctoratul la Institutul Teologic Bucureşti, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloaie. Îşi continuă studiile în străinătate : doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea  Albert Ludwig din Freiburg, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). Peste tot obţine titlul de doctor în teologie. Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic Bossey-Elvaţia, fiind şi profesor asociat în Geneva şi Fribourg (Elveţia). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: Franţa, Elveţia, Germania, Anglia, Finlanda, Italia, SUA şi multe alte localităţi. În anul 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstire Sihăstria, naş de călugărie având pe Părintele Ilie Cleopa. Devine în anul 1988 consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie şi Dialog Social şi Conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Insitutului Teologic Bucureşti. În 1990 a fost preşedintele Grupului de Reflecţie pentru înoirea Biserici, grup din care făceau parte: Pr. Galeriu, pr. Stăniloaie, pr. Bartolomeu, mirenii: Sorin Dumitrescu, Horea Bernea, Baconski  şi alţii. Ajunge Mitropolit al Moldovei în anul 1990 şi Profesor de teologie la Universitatea Ieşeană cu realizări excepţioneale pe tărâm social, cultural şi teologic. A  primit numeroase tiltluri onorifice, premii, distincţii pentru întreaga activitate de până acuma, fiind totuşi destul de tânăr. Cetăţean de Onoare şi Doctor Honoris Causa, al mai mult oraşe şi universităţi din lume. A publicat sute de articole, recenzi şi cărţi cu conţinut teologic şi numai.

Gânduri înălţătoare:

*** – “Când iubim pe Dumnezeu suntem cu adevărat liberi, pentru că El este nesfârşit, infinit şi etern, veşnic, netrecător”.

*** – “CÂND BISERICA NU ESTE DORITĂ ÎN SPAŢIUL PUBLIC ŞI I SE ARATĂ OSTILITATE ŞI URĂ, ATUNCI  SE RETRAGE ÎN SPAŢIUL LITURGIC”.

*** – “În timpul prigoanelor vechi, când Biserica NU era dorită în spaţiul public, ea, nu vroia să deranjeze şi să se impună, şi ca atare se retrăgea în intimitatea ei spirituală”.

*** – “NOI, BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ, MAMA NEAMULUI ROMÂNESC, “nu” avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la STAT tot timpul, dar STATUL, SĂ DEA ÎNAPOI BISERICII CEEA CE A LUAT, ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. CÂND SE FACE ACHILIBRUL ACEASTA, NU MAI AVEM NEVOIE DE SALARII DE LA STAT ŞI NICI CELELALTE”.

PS. Parohia Ortodoxă Română SĂRMAŞU, are în acte oficiale 29,7 ha. teren arabil. Din aceasta suprafaţă,  5 ha. s-au dat Bisericii Ortodoxe şi 5 ha. Bisericii Unite cu Roma. Pentru restul de 20 de ha. suntem duşi cu zăhărelul de statul român mincinos şi trufaş că vom fi despăgubiţi, dar de 25 de ani numai minciuni peste minciuni. De ce toţi samsarii, hoţii, politicienii, ungurii, au putut să obţină sute de mii de ha.  din pământul străbun, iar noi cei în drept, nu putem face nimic? Ruşine, de trei ori ruşine, cum ar spune conu Iancu! Referitor la salariile preoţilor din partea statului alte minciuni mai gogonate: Fiecare preot primeşte de la stat o sumă de bani după încadrarea care o are. Dar, aceşti bani, sunt reţinuţi la centrele protopopeşti pentru impozitele aferente pe întreg salariul, aşa că preotul nu vede nici 5 bani de la stat, iar credincioşii aparţinători unui cult trebuie să achite salariile integrale prin acele taxe obligatorii anuale (n.a). Aşa cum bugetarii de la primării şi şcoli, sunt plătiţi din taxele anuale, obligatorii pentru toţi cetăţenii, tot aşa şi preoţii sunt plătiţi din taxele stabilite de Consiliul Parohial, pe care credincioşii aferenţi unui cult sunt obligaţi a le achiata, altiminteri am intra într-un colaps financiar. Toate cultele religioase au astfel de taxe, altminteri nu ar putea funcţiona. (n.a.).

“1001 CUGETĂRI”

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmăşanul

 

 

 

 

Topice: Meditaţii | Comments Off on PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE

Comentarii închise.