Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Omul, moartea și…cezarul

de pr. Ilie Bucur Sărmășanul | August 24, 2019

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Omul, moartea și…cezarul

1. “OMUL TREBUIE SĂ FIE NOBIL, BUN, MILOSTIV ŞI SĂ LUCREZE FĂRĂ ÎNCETARE CEEA CE ESTE DREPT ŞI FOLOSITOR. SĂ CAUTE SĂ FIE ICOANĂ A CELOR DUMNEZEIEŞTI, PE CARE LE PRESIMŢIM”.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832),

poet german, ilustru gânditor şi om de ştiinţă, unul dintre cele mai de seamă personalităţi ale culturii univesale. Primeşte o cultură religioasă luterană, lecturează de timpuriu Biblia şi participă la slujbele duminicale. Primind o educaţie aleasă a studiat desenul, muzica (pianul şi violoncelul), scrima, călăria, literatura germană şi universală, limbi străine vechi şi moderne (greaca veche, latina, ebraica, italiana, franceza şi engleza). Studiază dreptul pe care-l termină în anul 1768. S-a ocupat şi de biologie, anatomie, modul de formare a faunei şi florei, în urma descoperirii unei mine de argint. În Italia este fascinat de lucrările lui Michelangelo şi Rafael. În anul 1808 a fost decorat de Napoleon cu Crucea Legiunii de Onoare, fiind întâmpinat cu cuvintele: “IATĂ, UN OM”. A murit de pneumonie, iar ultimele lui cuvinte au fost: MAI MULTĂ LUMINĂ”.

+ + +

2. “OPREŞTE DOAMNE TRECEREA! ŞTIU CĂ UNDE NU E MOARTE NU E NICI IUBIRE ŞI TOTUŞI, TE ROG: OPREŞTE DOAMNE, CEASORNICUL CU CARE NE MĂSORI DESTRĂMAREA”.

Lucian Blaga (1895-1961).

a fost filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat român. Personalitate impunătoare şi polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate. Există zvonuri că la iniţiativa lui Mircea Eliade, ar fi fost propus de către Rosa del Conta şi criticul Basil Munteanu, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. A decedat la 6 mai 1961, în Cluj, şi a fost înmormântat în ziua sa de naştere, 9 mai, în cimitirul de la Lancrăm.

+ + +

3. “CAPETELE PREA ÎNFIERBÂNTATE VOR NEAPĂRAT SĂ VADĂ ASTĂZI O CONTRADICŢIE ÎNTRE MATERIE ŞI SPIRIT, ÎNTRE ŞTIINŢĂ ŞI RELIGIE. DAR EU CRED CĂ VA VENI VREMEA CÂND MATERIA ŞI SPIRITUL, ŞTIINŢA ŞI RELIGIA VOR CONVIEŢUI FOARTE BINE ŞI I SE VA DA LUI DUMNEZEU CEEA CE ESTE AL LUI DUMNEZEU, IAR CEZARULUI CE ESTE AL CEZARULUI”.

Onisifor Ghibu (1883- 1972),

Profesor român de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române, politician, luptător pentru drepturile şi unitatea poporului român, unul dintre participanţii importanţi la realizarea  Marii Uniri de la 1918. Refugiat în Bucureşti între anii 1914 şi 1916, conlucrează cu Octavian Goga, Vasile Lucaciu şi alţi refugiaţ ardeleni la o campanie intensă pentru intrarea României în război alături de Antantă împotriva Austro-Ungariei. Pentru această activitate a fost condamnat în 1915, în contumacie, de Curtea Marţială Magiară din Cluj, la moarte. Este nevoit să plece cu familia la Chişinău unde organizează învăţămîntul românesc, tipăreşte “Ardealul” şi cotidianul “România nouă“. A suferit toată viaţa de pe urma sistemului comunist, a făcut şi închisoare aproape 3 ani de zile. În ciuda tuturor manevrelor duşmănoase, Onisifor Ghibu, a fost inclus în calendarul UNESCO internaţional pe anul 1983, la centenarul naşterii sale. Opera lui numără peste 100 de cărţi. A  fost deputat, senator, secretar de stat, delegat al guvernului român pe lângă Sfântul Scaun de la Roma.

Părintele Ilie

Topice: Meditaţii | Comments Off on Omul, moartea și…cezarul

Comentarii închise.