Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Sf. ŞTEFAN… primul martir creştin

de Ilie Bucur | Decembrie 27, 2019

PICURI    DE  ÎNȚELEPCIUNE

           Sf. ŞTEFAN… primul martir creştin

– 27 decembrie-

1. „Iar ŞTEFAN, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Şi a zis: “Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului, stând de-a dreapta lui Dumnezeu!”

Iar ei, strigând cu glas mare, şi-au astupat urechile şi au năvălit asupra lui.

Şi scoţindu-l afară din cetate, îl băteau cu pietre. Iar martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul.

Şi îl băteau cu pietre pe ŞTAFAN , care se ruga şi zicea: “DOAMNE IISUSE, PRIMEŞTE DUHUL MEU!”

Şi îngenunchind a strigat cu glas mare: “DOAMNE, NU LE SOCOTI LOR PĂCATUL ACESTA! ŞI ZICÂND ACESTEA A MURIT“.

Faptele Apostolilor, cap. 7, vers. 55-60

“A treia zi de Crăciun”

+ + +

2. „SFÂNTUL ŞTEFAN” sau Stephanus (1-35 d.Hr.)după Noul Testament a fost diacon  iudeu (evreu) din Ierusalim. El a fost unul din cei şapte, bărbaţi plini de Duhul Sfânt şi înţelepciune, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. ŞTEFAN a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care l-a urmat pretutindeni şi care a asistat direct la faptele Lui. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan  a fost numit Arhidiacon. În Biserica primară rolul diaconului era mult mai important decât astăzi; Această misiune a diaconatului a intrat rapid în atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul că el predica  public învăţăturile lui Iisus. A fost prins şi dus în faţa sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. A fost condamnat la moarte prin lapidare (ucidere cu pietre). După pronunţarea sentinţei a fost dus înafara cetăţii unde a fost omorât cu pietre, devenind primul creştin martir. Înaintea morţii a avut o premoniţie: “Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu (Fapte 7, 51-51). Mormântul Sf. Ştefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu  osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta Bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

+ + +

3. „Este ultima sărbătoare din anul binecuvântat de Dumnezeu 2019. Peste câteva zile, intrăm în noul an 2020. Să ne rugăm Atotputernicului Dumnezeu să ne învrednicească de mai multă linişte şi pace, de bună înţelegere în casele noastre, în ţara noastră şi în lumea întreagă. Pentru că noi sântem ardeleni, şi pentru că valuri de nori tulburi se răsucesc asupra noastră, să-L rugăm pe Dumnezeu, Atotînţeleptul, să ne dea puterea trezirii la realitate, până nu este prea tîrziu, iar aceia pe care i-am trimis să ne reprezinte în Parlamentul României să se trezească din somnul letargic în care se află, fiindcă aşa cum spune un cântec folk”: “Mulţi nebuni ne conduc în ţara aceasta“. “SFINTE MARTIRE ŞTEFANE, ROAGĂ-TE PENTRU NOI PĂCĂTOŞII”. AMIN!  

P.S. „LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI ” acelora care poartă numele primului martir al Bisericii creștine, ȘTEFAN, cu toate diminutivele ce derivă din el.

Părintele Ilie

Topice: Meditaţii | Comments Off on Sf. ŞTEFAN… primul martir creştin

Comentarii închise.