Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

UN EVENIMENT MEMORABIL

de admin | August 26, 2020

ASOCIAȚIA CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI ÎN RETRAGERE DIN M. A. I. ,,Pintea Viteazu”,FILIALA MARAMUREȘ 

UN EVENIMENT MEMORABIL

Text: Col (r) Liviu Pîrjol

În 20.08.2020, la sediul filialei “Pintea Viteazu”-Maramureş a ANCMRR din MAI, in prezenta autoritatilor județene, Subprefect Oana Mihaela Oșan si Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramureș, Doru Ioan Dăncuș, a viceprimarului municipiului, Noemi Vida, a sefului IPJ MM, Cms.sef Liviu Constantin Grozavu si a altor oficialități, s-au desfasurat doua evenimente culturale deosebite, chiar daca a trebuit sa fim “mascati”.
Primul, a fost, dezvelirea lucrarii 3D, Pintea Viteazu, realizata pentru filiala noastra de renumitul artist ceramist Zaharie Bledea, prieten si membru al asociatiei noastre, care a coincis si cu aniversarea zilei sale de naștere, ocazie cu care ii uram din nou “La multi si sanatosi ani !!! “.Dupa dezvelirea acesteia, s-a procedat la oficierea unei slujbe de binecuvantare de catre preotul militar, Daniel Achim.
“Grigore Pintea, cunoscut în istorie și în folclor drept Pintea Viteazu, s-a născut la 25 februarie 1670, într-o familie nobiliară de români, Cupșa, în satul Măgoaja, fostul comitat Solnoc-Dăbâca, acum județul Cluj. O parte a copilăriei sale și-a petrecut-o la vărul său, nobilul Crăciun, iar apoi a mers împreună cu el la cea mai bună școală românească, în Aiud . A început să cutreiere mai multe orașe, să învețe mai multe limbi, fiind trimis la Viena să studieze la școli înalte, unde a învățat și taina armelor.La vârsta de 25 de ani se întoarce acasă, iar din acel moment începe să fie haiduc. El a haiducit în: Țara Lăpușului, Năsăudului, Maramureșului, dar și în Țara Chioarului. Cea mai mare acțiune legată de începuturile haiduciei sale este atacul asupra castelului grofului din Rona, acolo unde au fost omorâte 250 de persoane, după care Leopold I oferă 500 de taleri imperiali recompensă celui care îl găsește.A ajutat foarte mult familile sărace. El îi înfruntă deschis și pe tătari. A fost și servitor la unele familii boierești. A fost căsătorit și-a avut o soție pe nume Mălina Costan, dar nu se stie exact dacă au avut urmași.Timp de zece ani, el a haiducit și și-a strâns în jurul său o ceată haiducească. Cu această ceată participă la Răscoala Curuților în 1703, fiind primul român din Maramureș care sare în ajutorul lui Francisc Rákóczi al II-lea.Faptul că Pintea a participat la răscoală, este menționat în memoriile lui Rákóczi, dar și în Arhivele Statului. La 14 august 1703, Pintea împreună cu haiducii săi asediază cetatea Baia Mare, iar după câteva zile de asediu, pe data de 22 august, este împușcat la ordinul lui Ștefan Decsy.Există o altă versiune care spune că Pintea a murit pe data de 14 august sau 7 august, după cum scrie și pe piatra comemorativă. Nu se știe cu exactitate locul unde a fost înmormântat, dar există un mormânt pe serpentinele din Pasul Gutâi, care se presupune ca ar fi al lui.La biserica de lemn, din Desesti, sunt păstrate, cu sfințenie, coiful si camasa de zale ale viteazului”.

Al doilea eveniment a fost lansarea numerelor 3 si 4 a revistei “Mărturii maramureşene”, revista de cultura, traditie si atitudine civica, al carei redactor sef este un alt membru al asociatiei noastre, respectiv scriitorul, poetul si publicistul Radu Botiş.
Pe langa oficialitatile menționate, au mai luat cuvantul si au sustinut dizertatii despre cele doua evenimente, Carmen Baintan, presedinta Ligii scriitorilor maramureșeni, Col.(r) Ioan Bota, presedintele filialei maramuresene a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Col.(r) Ioan Ceterchi, presedintele filialei noastre, șeful I. P. J. Maramureș, col. Liviu Grozavu, iar col(r) Iacob Oniga, i-a dedicat o poezie, artistului Zaharia Bledea, din noul său volum de poezii, care urmează să fie lansat, în viitorul apropiat.
In semn de recunostinta pentru creatiile lor, cei doi colegi, au fost recompensati cu diplome de excelenta.
Va multumim dragi colegi, Zaharia si Radu si ne mandrim cu voi !!
Astfel, începând cu această dată, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, din M. A. I., Filiala “Pintea Viteazu” Maramureș, va avea pe antet, un nou “logo*, respectiv cel al lucrării prezentate mai sus.

Topice: Diverse | Comments Off on UN EVENIMENT MEMORABIL

Comentarii închise.