Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Din Vatra Satului

de Gelu DRAGOŞ | Mai 1, 2022

De Sfintele Paşti a apărut un nou număr al revistei „Din Vatra Satului”!

 Chiar nu-mi dau seama de unde are atâta energie, putere de muncă şi inspiraţie scriitorul şi editorul Vasile Bele din Chiuzbaia. O explicaţie ar fi genele părinteşti, locul mirific în care trăieşte şi-l încarcă cu energie pozitivă, liniştea şi echilibrul pe care i-l oferă familia, dar până la urmă cred că este dragostea lui sinceră pentru literatură, pentru cultură, pentru tradiţiile pe care nu le lasă să se piardă în negura vremii (la bază fiind etnolog, cu acte în regulă), dragostea pentru colegii într-ale scrisului, fiind un adevărat promotor al prieteniilor literare!

Am ţinut să fac acest preambul sentimental pentru că m-a surprins din nou Vasile Bele atunci când am fost împreună la Cluj Napoca la şedinţa Cenaclului literar „Artur Silvestri” şi mi-a oferit numărul 3 (36)/2022, Anul XIV al revistei „Din Vatra Satului”, revistă de literatură, cultură şi artă, revistă de care mi-a vorbit atât de frumos profesorul, compozitorul şi dirijorul Ioan Săcălean de la Hideaga.

Aşadar nu s-a uscat bine cerneala de pe precedentul număr al revistei  fondate şi manageriate de Vasile Bele că iată a tipărit un nou număr, explicaţia lui fiind pe cât de naivă sau sinceră pe atât de reală: „Ce să fac, Gelule, dacă am primit atât de multe materiale, cum era să le las în memoria calculatorului meu?! Lumea, în special tinerii trebuie să citească, să afle cine suntem, ce am fost şi cine trebuie să fim! Înaintaşii ne obligă la aceasta!”

Colectivul de redacţie care cuprinde un număr de zece persoane (Vasile Bele, Gheorghe Ursan, Marieta Coman, Florica Jurasko, Bianca Georgiana Bele, Petronela Popa, Ramona Ursan, Gelu Dragoş, Cosmina Teodora Coloja, Cristina Bele) au selectat următoarele materiale:

La final, nu pot decât să vă invit la lectură, să priviţi lucrările deosebite ale tinerei Laura Mogoş sau să vă aplecaţi ochii şi sufletul spre poemul de pe ultima copertă a revistei intitulată „Eroul meu – Leul de la Şişeşti” de Iuliu Surani din Şişeşti, desigur fiind vorba de preotul dr. Vasile Lucaciu, ctitor al Marii Uniri de la 1918. Lectură plăcută!

                                                        

Topice: Diverse | Comments Off on Din Vatra Satului

Comentarii închise.