Qualcomm anunță noul procesor Snapdragon X Elite: O provocare pentru Apple, Intel și AMD

Qualcomm a anunțat recent noua sa platformă Snapdragon X Elite, care pare a fi cel mai puternic procesor de calcul pe care l-a produs până în prezent. Procesoarele, inclusiv noul Qualcomm Oryon, anunțat în aceeași zi, sunt construite pe un proces de 4nm și includ o lățime de bandă a memoriei de 136GB/s. Se așteaptă ca PC-urile să fie expediate la mijlocul anului 20241. Qualcomm a făcut afirmația ambițioasă că Snapdragon X Elite va depăși mai multe procesoare Intel Core i7 pe benchmark-ul Geekbench 6, care măsoară performanța multi-thread1.

Compania a prezentat un grafic ca dovadă pentru aceasta, pe care nu l-a etichetat într-un mod special util. Nu există nicio mențiune despre performanța single-thread, care este o zonă în care procesoarele Intel sunt tradițional foarte puternice. Graficele suplimentare pretind să arate că procesorul X Elite depășește procesorul AMD Ryzen 9 7940HS pe benchmark-urile GPU, cu aceeași „performanță relativă” ambiguă pe axa y1.

Qualcomm a anunțat, de asemenea, o nouă tehnologie numită Snapdragon Seamless. În cuvintele Qualcomm, aceasta este „o tehnologie cross-platform care permite dispozitivelor Android, Windows și Snapdragon care folosesc alte sisteme de operare să se descopere reciproc și să împărtășească informații pentru a funcționa ca un sistem integrat”1. De exemplu, un utilizator ar putea să tragă și să plaseze fișiere și ferestre peste mai multe dispozitive diferite, să împărtășească ecrane sau să-și schimbe automat căștile între ele1.

Snapdragon X Elite pare a fi aici pentru a concura cu procesoarele Intel și Apple. Anunțat în timpul Summit-ului Snapdragon 2023, noua platformă mobilă include CPU-ul Qualcomm Oryon personalizat și integrat – care promite să ofere o performanță a CPU-ului de până la 2 ori mai rapidă decât concurența la o treime din putere3. Utilizând motorul Qualcomm AI, Snapdragon X Elite poate rula modele AI generative cu peste 13 miliarde de parametri pe dispozitiv3. Compania susține că platforma mobilă are o procesare AI de 4,5 ori mai rapidă decât concurenții săi3.

În plus față de facilitarea productivității și creativității unei persoane, platforma promite, de asemenea, să ofere „mai multe zile de viață a bateriei”, conform Qualcomm3. Nu vom vedea ce poate face Snapdragon X Elite pentru cele mai bune laptopuri până la mijlocul anului 2024, dar dacă noile cipuri Qualcomm se ridică la promisiunile înalte ale companiei, am putea vedea un adevărat rival pentru procesoarele M-series ale Apple3.

Potrivit Qualcomm, Snapdragon X Elite este „cel mai puternic, inteligent și eficient procesor din clasa sa pentru Windows”3. Cipul este construit pe același proces de 4nm ca și Snapdragon 8 Gen 3 anunțat3. Snapdragon X Elite dispune de 12 nuclee de înaltă performanță capabile să atingă 3,8GHz – cu boost dual-core de până la 4,3GHz3. Arhitectura sa de memorie CPU are până la 136GB/s de lățime de bandă și 42MB cache total3.

În ceea ce privește AI, noul procesor vine cu motorul Qualcomm AI și un procesor neural Hexagon integrat (NPU), permițând AI și modelelor de limbaj mare (LLM) să ruleze pe dispozitiv cu peste 13 miliarde de parametri3. „Pe măsură ce AI transformă modul în care interacționăm cu PC-urile noastre, Snapdragon X Elite este conceput pentru a susține sarcinile inteligente și consumatoare de energie ale viitorului care vor permite productivitate puternică, creativitate bogată și experiențe de divertisment imersive de oriunde”, a declarat compania5. Utilizatorii se pot aștepta, de asemenea, la conectivitate Wi-Fi și Bluetooth susținută de sistemul Snapdragon X65 5G Modem-RF, capabil să suporte viteze de descărcare de vârf de 10Gbps și viteze de încărcare de 3,5Gbps5.

Releated